Horn-Scherpenheuvel-Horn 2016: de rit

Om drie minuten over half acht gaat het op pad en  het enige dat Robert en Dion weten is dat het via de zuidelijke route naar Scherpenheuvel zal gaan en dat het ook via de

P1140382.JPG

zuidelijke route: op een zakdoek

zuidelijke route terug zal gaan waarbij de middagroute de morgenroute op geen enkel punt zal kruisen. Meer dan de mededeling: “het is een route op een zakdoek” heeft de routecommissaris niet losgelaten. Hoe zuidelijk het gaat..?? Dat is afwachten.

Dat de fietsers een intentie hebben is duidelijk. De een voor die zieke waaraan hij de rit opdraagt, de ander uit dankbaarheid of vertrouwen op die goede afloop of… gaan omdat de jaarlijkse bedevaart er gewoon bij hoort.  Naar Scherpenheuvel gaan is niet alleen fietsen om te fietsen. Nee !! Dit is meer. Als de teller boven de 200 km komt dan wordt lekker fietsen afzien en een opgave. Een ware opgave met een opgave: kracht, vertrouwen en hoop voor al degenen die dit zo hard nodig hebben.

P1140269

kapel onder de linden

De eerste kilometers gaat het al hard en als het in Thorn bij de kapel Onder de Linden over de kasseien gaat maak ik een foto en moet ik al meteen 20 meter prijsgeven. Mij rest enkel een kort schietgebedje te maken voor droog weer en dat het een trip zal worden zonder lekke bandjes. Het eerste uur geeft de teller 29 km aan en hebben we Maaseik achter ons gelaten. Op deze vroege zaterdagmorgen lijkt het wel een spookstad; geen voetganger, fietser of auto te zien. Achter Maaseik kan het aftellen beginnen. Het stuur van de

P1140271.JPG

sudoku…??

routecommissaris is volgeplakt met nummertjes, het lijkt wel een sudokupuzzel …!!  Links van het stuur drie rijen met nummers en rechts van het stuur drie rijen nummertjes. Ze geven de knooppunten aan die moeten worden gevolgd. Natuurlijk moet er goed naar de bordjes worden gekeken maar alleen naar bordjes kijken is zonde want de natuur en de omgeving zijn in één woord geweldig. Via het oude

P1140371

sporen uit het verleden

spoorlijntraject gaat het van Maaseik via Asch naar Zonhoven. Sporen van het oude mijnverleden zijn hier nog goed zichtbaar en de “route van het zwarte goud” doet zijn naam eer aan.  Via bos- en heidegebied gaan weP1140291

 

 

steeds verder België in en als we Bokrijk links laten liggen weten we dat het vandaag niet P1140296.JPGalleen om plezier draait.

Via een 2 km lange “as”camino (ja…een dergelijk pad hoort bij deze bedevaart) bereiken we  het Albertkanaal. Hier wordt meteen duidelijk dat we dichtbij het circuit van Zolder zijn gekomen: we zitten op het “jaagpad” en het naast het kanaal staande bord geeft duidelijk aan dat “jagen” in dit bosrijke gebied verboden is.

Enkele kilometers van Herk de Stad gaat het mis, de riviertjes de Velp, de Gete, de Herk en

P1140302.JPG

Schalbroek: geen doorkomen aan….

de Deger hebben ervoor gezorgd dat het Schalbroek volgelopen is en de op het stuur bevestigde nummers ineens waardeloos zijn. Gelukkig is de routecommissaris niet voor één watergat te vangen en wordt meteen koers gezet naar Herk-de-Stad, Halen (goh, wat klinkt die naam dichtbij huis…!!) en Zelk.

Als Diest aangegeven staat nemen
Robert en Dion weer keurig over en gaat het – enige waterhindernissen nemende –  langs het spoor naar Zichem, geboorteplaats van Ernest P1140326Claes, die bekend is geworden met de verhalen van “de witte van Zichem”.

Om 11.20 wordt Scherpenheuvel bereikt. De kilometerteller geeft 104.5 km aan en uiteraard wordt – nadat eerst die kaars aangestoken is – voor de basiliek geposeerd. Nog gauw wat eten, dat kaarsje kopen en terug !P1140375

En die terugweg was er een met hobbels. Iets meer op en af, de wind in het nadeel en de drank was al snel op. In Opitter, met nog 30 km te gaan, kon dan eindelijk “bijgetankt” worden want de lucht, de drank en het eten….. het was op !! Even komt bij mij de film in gedachten van

P1140332.JPG

het kaarsje brandt voor iedereen: ik ben niemand vergeten !!

Heinz Rühmann (die drei von der Tankstelle), zo komisch komt het over om drie volwassen mannen te zien zitten blij te zijn met mars en drank…veel drank !

Om half vijf – n met 210 km op de teller – wordt Horn bereikt en wordt moe…maar voldaan nog even gedaan wat gedaan moet worden: dat kaarsje bezorgen. De bedevaartstocht is alweer volbracht en er wordt even niet meer aan fietsen gedacht; wellicht dat morgen alweer plannen worden gemaakt voor het volgend jaar….

 

 

Dit bericht werd geplaatst in livestrong racers, Sport. Bookmark de permalink .

Een reactie op Horn-Scherpenheuvel-Horn 2016: de rit

  1. Robbie zegt:

    Ik had 222 km toen ik thuis was. Ik heb ff mijn archief geraadpleegd. Het is alweer van 2004 geleden dat ik meer km op de teller had staan. Het was de 3 Ballons met 228 km inclusief de afdaling van de Planchet des belles filles. Wel met 4000 extra hoogtemeters.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s