Horn-Scherpenheuvel-Horn 2016

IMG_6078

Margriet en Huub

Pelgrimeren is hype. Simone en dochter Megan zijn alweer terug van  hun camino van Porto naar Santiago en voor Simone was  het haar tweede camino binnen het jaar nadat ze

Simone en Megan

eerder vanuit thuis “a velo “met liefste maatje Hans de trip beleefd had. Ja…”beleven” dat is het en dat zie ik nu ook terug in de verhalen van Margriet en Huub (ze zijn op donderdag gearriveerd in Santiago en gaan nu verder tot “Finisterre” oftewel, naar kilometer 0, helemaal het einde !

Maar pelgrimeren kan ook dichter bij huis. Voor degenen die slecht ter been zijn is zelfs de tocht met de rollator naar het P1140385.JPGMariakapelletje een opgave en zo ondernam mijn moeder op hoge leeftijd met de scootmobiel haar tochtje langs de Horner kapelletjes.

Voor de geoefende fietser die geen weken van huis wil zijn maar op een dag op en neer wil gaan moet het al gauw naar Heppeneert, Wittem of…de grens over naar Kevelaer. En degenen die er een bedevaart van willen maken die soms ook wel eens een calvarietocht

P1140324.JPG

de laatste loodjes: de basiliek van Scherpenheuvel is in zicht

kan worden die gaan nóg ietsjes verder: naar Banneux óf …. Scherpenheuvel. Tochten waarbij zeker is dat het over de 200 km grens gaat en onzeker of het er 210,  220 of 230 gaan worden. Dit is namelijk afhankelijk van degene die de route maakt en… hem kennende moet en zal een dergelijke tocht alle ingrediënten van een heuse bedevaart hebben: “zwaar en ’s avonds in die luie stoel zeggen “nooit meer” terwijl de morgen erna alweer wordt uitgekeken naar de trip van het volgend jaar”.

Het is en blijft de tocht dat stil wordt gestaan bij degenen die een dergelijke tocht niet P1140338kunnen ondernemen. Er wordt dat kaarsje opgestoken voor naasten maar ook voor familie, vrienden en bekenden die nu en binnenkort héél hard de kracht nodig zullen hebben.

Scherpenheuvel, plaats in het Brabantse (Vlaams-Brabant) is dé bedevaartsplaats van P1140343België en het is er altijd gezellig druk. Volgens de legende haalde een herder een Mariabeeldje uit een eik  en bleef vervolgens verstijfd staan totdat het beeld weer was teruggeplaatst.

11 juni, 7.30 uur moet het dan gebeuren en ook al wil iedereen erbij zijn, de een meldt zich af omdat de schaakclub hem deze middag “mat” heeft gezet, een ander hoopte op een wonder maar zijn pols zit nog steeds in

P1140037

wondje hier en polsbreukje daar….

het gips en weer een ander heeft last van zijn knie. Ja..het is een tocht waarbij het niet alleen goed moet zijn met conditie en gestel, ook tussen de oren moet het allemaal goed in orde zijn (ook al heeft menigeen hier een andere gedachtegang bij en vindt men een dergelijke onderneming  “gekkenwerk”). Om 7.33 uur (Dion moest nog even terug omdat hij de kauwgom vergeten was……) gaan Robert, Dion en Jan op pad en als je wil weten hoe het hun verging……… ?

wordt vervolgd

Dit bericht werd geplaatst in livestrong racers, Santiago de Compostella, Sport, Verhalen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s