De “acht van Horn”

In navolging van de “acht van Chaam” – een wielerwedstrijd die al vanaf 1933 op de

1960: Rick van Steenbergen wint de “acht van Chaam”

wielerkalender staat en wielergrootheden als Van Steenbergen (Rick I) , Zoetemelk, Pantani, Freire en Boonen op de erelijst heeft staan – is vandaag, 23 januari 2016 de eerste “acht van Horn” verreden.

In Chaam (bij Tilburg) werd aanvankelijk  een wielerwedstrijd met een parcours tussen Ulvenhout en Baarlo-Nassau georganiseerd maar toen de burgemeester van een van de gemeentes op de route het niet langer toestond dat de wielrenners met blote benen door zijn gemeente zouden fietsen resulteerde dit in een criterium dat binnen de Chaamse gemeentegrenzen verreden werd.

Op deze januaridag in Horn op het paparazzipleintje geen fietsers met blote benen; het is bewolkt en met 7 graden op de teller en een ijzig koude wind uit het zuiden (in de Ardennen ligt nog sneeuw en de wind komt vanuit die koude hoek) zit de korte broek keurig onder die warme lange broek. De routecommissaris is de afgelopen dagen overstelpt met vragen over deze “acht” (gaat het via Duitsland en België ??  en… wat te doen als de conditie nog niet top is…).

P1100951

deelnemers 1e “acht van Horn”. Niet op de foto: kopman, fotograaf, routecommissaris en paparazzi

Het is drie minuten na twaalf als afgetrapt wordt voor de eerste “acht van Horn” en het moet gezegd worden…alléén de routecommissaris is op de hoogte van deze “acht” en met recht kan gezegd worden dat deze route één van de best bewaarde geheimen in de historie van de livestrongracers is. “Net zoals de acht geschreven wordt…zo wordt ie ook gefietst”, is het korte commentaar op alle vragen. Vervolgens werd nog een tipje van de sluier gelicht door de aan zijn lippen hangende renners mede te delen dat de “acht” een tocht over 75,2 km zal zijn.  En ja hoor…het gaat eerst richting het zuiden, vervolgens die draai westwaarts en vervolgens noordoostelijk, weer naar het westen om uiteindelijk rond de klok van kwart voor drie de acht volledig te hebben. Eén rondje maar…eigenlijk zijn het twee rondjes !! Voor

P1100952

routekaartje “acht van Horn”

de een was het er één teveel aan (“geine aom, gein conditie, sjlechte bein, ’t drejt veerkantj”, aldus een keikapot zittende Dion), voor de anderen was het een rondje dat – ondanks de lage temperaturen – voelde als een warme douche. Zo zei Peter – hij is liefhebber van alles wat met geschiedenis te maken heeft – na afloop: “ik heb vandaag geschiedenis geschreven, de eerste “acht van Horn”, helemaal uitgefietst, het was geweldig !!”. Ook Rene was lyrisch over deze eerste editie met zijn vragende opmerking: “wellicht, met wat reclame, kunnen we dit jaar zelfs nog een tweede editie, met een groter deelnemersveld, organiseren…?”. De kantinebeheerder hoorde het na afloop allemaal aan en genoot van de sterke verhalen.

Oh ja..noteer maar alvast…de vierde zaterdag van januari 2017, de tweede (of zal het dan toch de derde zijn?) editie van “de acht van Horn”.

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s