Drempel.

Nog twee weekjes en het is kerstmis. Een weekje er bovenop en…..we mogen het jaar tweeduizenenzestien gaan inschrijven en…. uiteraard zal ik ook dat jaar gaan beschrijven IMG_5490met diverse verhaaltjes. We staan dus als het ware op de drempel van de feestdagen en de jaarwisseling. Reden temeer om naar die ene stad te gaan die in het Nederlands vertaald “drempel” betekent. Voor degenen waar dit abacadabra voor is zal ik duidelijker zijn. Het verblijf thans is in de “stad van de honderd torens”. Oke….misschien ben ik nog niet duidelijk…vooruit dan…. we zijn in “de gouden stad”.

 

De stad, waar een rivier doorheen stroomt die omstreeks 1875 zo mooi omschreven is in IMG_5661het bekende muziekstuk van Bedrich Smetena. Het muziekwerk gaat over de rivier de Vltava, bij ons beter bekend als de Moldau, en omschrijft de loop van deze 400 km lange rivier van de bron tot de monding in de Elbe  en als de rivier deze hoofdstad bereikt hoort men de bekkens slaan en de trommels roffelen want… het water bereikt de stroomversnelling in deze stad en het muziekstuk wordt een “jubelstuk….!”.
Een stad in kerstsfeer en dat is altijd mooi. Het is druk, het is zonnig en….. het is koud…! Een dikke jas en handschoenen zijn geen overbodige luxe. Was ik 15 jaar geleden al eens IMG_5602hier….er is nagenoeg niets veranderd! De gebouwen staan er nog, de rivier is er nog en het gezelschap waarmee ik hierheen ben

 

gekomen…. dat was toen goed en is nu ook top…! Er wordt veel gelachen en er wordt veel gezien; van Joodse wijk gaat het naar de nieuwe stad, die toch alweer zo’n 600 jaar op de teller heeft en…vervolgens gaat het onder de buskruittoren richting de oude stad met z’n astronomische klok, mooie kerk en 20151210205103.jpggebouwen in de Habsburgse sfeer.
En voor degenen die misschien nog niet weten over welke plaats ik het heb……. de naam Jan  komt hier best veel voor, ijshockey is een volkssport en pivo is de volksdrank. Als ik nu nog niet duidelijk ben…..! Och, kijk naar de foto’s….die spreken voor zich..!

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized, Vakantie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Drempel.

  1. Gerard Nizet zegt:

    Mooie…spannende stad….musea etc. Maar ik heb er ooit bij een beroving door zigeuners uit Roemenië een middenvoetsbeenbreuk opgelopen……echt een stad met een rijk middel-Europese geschiedenis. Vooral de Joodse wijk en de burcht aan de andere kant van de Moldau spreekt tot de verbeelding……je kunt er met de fiets komen…..tandje…?………

  2. Anoniem zegt:

    Gokje, Praag ????

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s