Soundtrack van de Allgau.

“De kudde komt….!”. Deze woorden klinken een keer of 6 door de luidsprekers op de Viehscheid in Wertach. Jaarlijks vindt deze Viehscheid plaats op 18 september (of op 19 september als de 18e op een zondag valt). Het is een van de oudste Viehscheide in Duitsland. Of het nodig is dat de kudde door de Oberburgemeister wordt aangekondigd …… reeds van ver hoort men dat er iets aan staat te komen. Als men weet dat een koebel 100 tot 113 decibel aan

image

geluid produceert dan kan men zich een beetje voorstellen hoe het is als om 11.00 uur de kudde vanuit Alpe Schnitzlertal het dorp binnenkomt. Een kudde van 230 koeien ! Het geluid zwelt aan als een tsunamie en als de “dames” soms met zeven naast elkaar voorbijkomen dan is het zelfs voor een fotograaf opzij springen en de kudde keurig voorbij laten hollen.
Als de koeien eenmaal in de wei staan is het werk nog niet gedaan voor de Allgauer cowboys en cowgirls. Natuurlijk wordt een welverdiende fles Viehscheidbier gepakt en voelt men zich even die hoofdrolspeler maar als even later “de koe bij de horens” moet worden gepakt om de dieren de zware bellen en klokken af te doen komt het voor dat de cowboy toch echt gedegradeerd wordt tot die koejongen als hij op de grond wordt gewerkt en met zijn mooie hemd zomaar in een “vlaai” terecht komt! Een foto-impressie van de Wertacher Viehscheid is te zien via: https://picasaweb.google.com/116139285721912117586/September212015
Mocht vroeger de beste melkkoe de krans dragen, thans zoekt de herder de mooiste koe uit om met dit kleinood te mogen paraderen. Dat een dergelijke “bekroning”  voor de boer van grote waarde is blijkt want de hele familie pronkt met de mooiste koe waar de paparazzi niet genoeg van kunnen krijgen.  De kranskoe is het meest gefotografeerde meisje of beter gezegd: top model in de Allgauer weiden.

image

Op zaterdag 19 september een heel ander verhaal. Van de grootste naar de oudste en tot slot vandaag de allerkleinste – volgens menigeen de allergezelligste – Viehscheid, die van Haslach. Een plaats waar meer koeien dan mensen wonen. Haslach lijkt vandaag wel op dat vlaamse dorp waar in de winter cyclecross georganiseerd wordt met als enig verschil dat er geen fietsen door de feesttent denderen maar koeien !  Volksvermaak op z’n Bayers. Vandaag lijkt het wel of heel Bayern is uitgelopen om die ene kudde in een flits voorbij te zien komen. Het decor is er helemaal voor gemaakt; een geheel opengebroken straat, het lijkt wel een koeienpad. Het is nog geen elf uur en de kelnerinnen lopen af en aan met bier, sauerkraut, knödel etc. etc. Dit is gemütlichkeit, hier slaat het hart van al wat een beetje Bayers bloed heeft. Het is elf uur en als de harmonie -en daarna nog een tractor – uit de tent komen mag duidelijk zijn: de kudde komt eraan…! Als de koeien in de weide staan krijgen we nog een serenade van de harmonie en…. de alphoornblazers geven enkele nummers ten gehoor. Hierna wijzen de neuzen van alles en iedereen nog maar één kant op: de feesttent. Kledingadvies is lederhose en dirndl maar ook de toerist en buitenstaander mag hier “lustig” zijn, zich vergapen aan die pracht en tracht en ……. meefeesten ! Voor stemming en stemmingsmuziek is gezorgd.
Rond de klok van vijf, als de geluiden van de koebellen al lang verstomd zijn, geven de alphoornblazers nog een daverend slotakkoord aan dit traditiefeest. Volgend jaar weer ? Een vraag waarop ik nu reeds het antwoord weet.

image

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Vakantie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s