Traditie pur sang: Viehscheid.

Een weekje in september naar de Allgau is niet waarom…maar daarom! In september gaat het namelijk om een eeuwenoud ” brauchtum”. Spreekt men in Oostenrijk van Almabtrieb, in de Allgau heet dit eeuwenoude gebruik “Viehscheid”. Het vee komt immers van de alp omlaag en wordt in het dal naar de “Viehscheidplatz” geleid, alwaar het aan de boeren wordt gegeven. Thuis heb ik me overigens gewoon afgemeld met de mededeling: “ik ga koeien kijken”.

image

In Kranzegg is het elk jaar groots of… in de overtreffende trap: grootst…! Van 9 alpen komt het vee omlaag en niet alleen koeien. Ook een schapenkudde en enkele ezels komen luid bellend omlaag. De herders hebben zich opgeschmuckt en de rauwe verweerde koppen tonen dat het werken in weer en wind ten koste gaat van de schoonheid of het moet zijn dat de fotograaf er schone foto’s van kan maken. De schoonheid komt ook nu wederom van de meisjes; de herderinnen die in keurig en mooi dirndl kleed veel bekijks hebben en niet te vergeten die andere meisjes -de koeien- waar het eigenlijk allemaal om gaat. Niet alle koeien krijgen overigens evenveel bekijks, de kranskoe trekt toch wel de meeste aandacht. Deze koe is keurig opgedoft en heeft een mooie krans met weidebloemen omgekregen ten teken dat er geen koeien verongelukt zijn de afgelopen zomer.

image

Viehscheid is feest. De muziekkapel – met op de achtergrond de bergen – zorgt voor stemming want het is niet alleen blaasmuziek maar…. het hele orkest zorgt ook voor de zo typische heimatklangen door tussendoor te zingen. Viehscheid is feesten want ook de Viehscheidburger gaat als een warm broodje over de toonbank om nog maar niet te spreken over een andere specialiteit,  het Viehscheidbier, natuurlijk gebrouwen volgens het Reinheitsgebot uit het jaar 1516 door Engelbrau, een van de twee plaatselijke brouwerijen (een bier dat overigens zo hemels is als zijn naam!).

image

Het orkest: in de tent flink blazen en buiten de tent ook ff uit blazen

Dat dit openluchtspektakel staat of valt bij goed weer mag duidelijk zijn en vandaag….gelukkig, het weer was goed en het was weer goed….!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Vakantie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s