Fotofinish

Als “paparazzi” meen ik het toch eens te moeten hebben over een ander soort foto dan die

foto "finish" van de dag !

foto “finish” van de dag !

dagelijkse foto van luchten, bloemen, gebouwen of personen: de “fotofinish..!!”. Ik fiets en fotografeer al een aantal jaar maar een fotofinish..?? Dat is me nog nooit overkomen..!!  Of het zou een foto moeten zijn van de “finish” van de dag ! Natuurlijk hebben we allemaal al eens gehoord over een fotofinish. Als meerdere deelnemers aan een sportwedstrijd vrijwel tegelijkertijd de finish bereiken en het vrijwel onmogelijk is om met het blote oog te bepalen wie de winnaar is dan hebben we een fotofinish nodig.

In het verleden was dit anders, werd er “gelijk” geëindigd (tenminste als het met het blote oog niet waarneembaar was wie écht gewonnen had) dan waren er twee winnaars. Simpel !! Maar eerlijk..?? Eén moet toch echt de neus als eerste over de streep hebben gezet ?Vanaf tom-dutch-elections1932 (de Olympische spelen in Los Angeles) werd het anders: bij atletiekwedstrijden werd voor het eerst gebruik gemaakt van de fotofinish ook al zijn er andere signalen die melding doen dat in 1912 in Stockholm de

Dick Laan, niet alleen boekenschrijver maar ook fotograaf

Dick Laan, niet alleen boekenschrijver maar ook fotograaf

nummer twee en drie op de 1500 meter bepaald werden via een foto en bij de Olympische spelen van 1928 in Amsterdam maakte Dick Laan (de schrijver van Pinkeltje) de finishfoto’s.

Finishfoto’s…. een fenomeen dat niet meer weg te denken is in de sport.  Verschillen van Fotofinishduizenden van seconden kunnen via de fotofinish duidelijk worden gemaakt want de camera kan per seconde tweeduizend beeldlijnen naar de computer sturen. Sporten als fietsen, schaatsen, skiën, atletiek, zwemmen, drafsport en roeien zouden zonder fotofinish niet meer denkbaar zijn.

Gisteren maakte ik ook kennis met het kaartenfenomeen “fotofinish”. Tijdens de competitie kwam ik gisteren in een heuse fotofinish terecht. Niks fietsen of hardlopen maar kaarten ! Fotofinish tijdens de  bridgecompetitie !! Geloof het of niet maar aan het einde van de competitieronde (140 spelletjes) misten mijn bridgepartner en ik promotie op een haartje !! Een verschil van 7/100 van een puntje (0.07) oftewel een verschil dat met het blote oog niet waarneembaar zou zijn. Het ging om het verschil van één verloren slag (en dat op 1820 slagen) die deze “fotofinish”, die in het voordeel van de concurrentie uitviel, noodzakelijk maakte. Een gevoel alsof het gehele kaartenhuis ineens instortte !!!! Een gegeven waardoor men echt behoorlijk van de kaart kan zijn….

Tja…vroeger zouden er twee winnaars zijn geweest ! maar als je alle kaarten open op tafel legt en weet dat er van doorgestoken kaart geen sprake is dan is niets eerlijker dan dat het verschil tussen winst en verlies zichtbaar is.

foto finish: een goede zaak !

foto finish: een goede zaak !

Ook bridgers zijn blij met de “foto finish” want hoe miniem het verschil ook is, de beste verdient het altijd om te winnen c.q. te promoveren !! En voor degenen die het net niet gehaald hebben kan gezegd worden dat nakaarten geen zin heeft maar dat de volgende ronde alles op één kaart zal worden gezet – zonder  overigens in de kaart te laten kijken !! – zodat  er geen fotofinish meer nodig zal zijn.

 

Dit bericht werd geplaatst in Sport. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s