mee op “wijnreis” naar Santiago

Drie weken geleden ging het al eens op wijnreis naar Santiago de Compostela …gisteren IMG_2873weer !!! Wederom een reis die niet in de koude kleren gaat zitten,  ook al wordt de reis vanuit de luie stoel ondernomen. Dat iedereen graag meegaat naar Santiago blijkt: de kamer zit vol !! De deelnemers zullen het behoorlijk voor de kiezen krijgen, een reis van 2700 km op amper 4 uurtjes, menig vliegtuig doet er langer over, om nog maar te zwijgen

vanuit elke halteplaats een ansichtkaart

vanuit elke halteplaats een ansichtkaart

over die snelheidstrein,  bus, auto, fiets of  ezel ! Bij binnenkomst is de sfeer al meteen te proeven…… Jacobschelpen, ander “Jacobalia”, de reis aan de hand van gestuurde ansichtkaarten (elke dag één verstuurde kaart), compostolaten, diverse pelgrimspaspoorten en het tv scherm dat aangeeft waar de reis naartoe gaat doet menigeen al meteen trappelen van ongeduld om maar op pad te gaan en….. niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk te “proeven” van hetgeen allemaal voorbij komt op deze reis.

Een reis die onder alle (weers)omstandigheden doorgaat immers een goede voorbereiding

wijn.......en spijs !!

wijn…….en spijs !!

is ook nu weer het halve werk. Dat Jan de reis gemaakt heeft op de fiets…. Bea heeft de “spijs op reis” gemaakt. Eigenlijk heeft zij de reis al talloze malen gemaakt (met het boekwerk in de hand bij het volgen van de reis, het meemaken van alle voorbereidingen, de reis aan de hand van de gestuurde ansichtkaarten en bij thuiskomst van Jan het talloze keren moeten aanhoren van al die reis- en wijnverhalen. Tja…voor wie zou het het zwaarst zijn….??

Dat half negen “vertrekken” moeilijk haalbaar was bleek ook nu maar om negen uur kon dan toch begonnen worden aan de reis. Amper op weg en het werd al nat !!  Nog geen 10 km van huis en de eerste wijn dient zich al aan… waar moet dat naartoe….?  Degenen die

kijken, ruiken, proeven !

kijken, ruiken, proeven !

koste wat kost Santiago wilden bereiken lieten al wat minder in het glas schenken want een dergelijke gebeurtenis is toch een unieke manier om eens in het leven naar Santiago de Compostela te gaan. Gelukkig …bij een natje hoort ook een droogje en ook deze avond was het dus niet alleen nattigheid dat men te verwerken kreeg. “anders is het niet te doen…!!!” waren al gauw de reacties en via het beeldmateriaal was ook te zien dat eten en drinken de basis zijn om op een P1030029goede manier deze reis te ondernemen. Dat van “Thoeär” naar Tours in klank dicht bij elkaar ligt en dat in beide steden goede wijn gemaakt wordt werd iedereen al snel duidelijk. Meegaan is natuurlijk ook actief meedoen en vragen over sulfiet in witte wijn en sulfiet in rode wijn passeerden de revue.  De filmpjes over slaapgelegenheden, een minuut “meeklimmen” in de Pyreneeën en een minuut Spaanse hoogvlakte beleven (elke dag is één minuut gefilmd tijdens de reis) zorgden ervoor dat men “live” in de wijnreis was.

Na wit komt rood en (alcohol)percentages van laag naar hoog worden keurig in acht P1020705genomen. Het zijn geen beklimmingen maar 11,5% is voor iedereen te doen maar als bij de derde wijn 12,5 % op de teller komt begint men toch al voorzichtiger te worden want… de Pyreneeën komen er aan en wat proeven betreft is het dan pas halfweg !!

Verhalen over een overvolle wijnkelder, wijn rechtstreeks vanuit de bodega in Spanje

werk van Gaudi: paleis te Astorga

werk van Gaudi: paleis te Astorga

bestellen en de wijnfontein vielen goed bij iedereen en toen het verhaal van de kip en de haan van Santa Domingo de la Calzada verteld werd meende iemand zelfs dat de fles wijn in beweging kwam !!! Naast natuurschoon werd ook de mooie (Gaudi) architectuur onderweg niet overgeslagen en dat deze bouwmeester naast de Sagrada Familia en park Guell ook op de hoogvlakte meesterwerken heeft achtergelaten was iedereen meteen duidelijk bij het zien van het paleis van Astorga met zijn machtig mooie buitenaanzicht maar ook de beelden van het binnenwerk doen iedereen met verbazing ernaar kijken.

Bij het drinken van de Bierzo wijn komt het einde van de reis in zicht en als Santiago bereikt wordt gaat het natuurlijk over de pelgrimsmis met het zwaaien van het

acht man zwaaien het wierookvat door de kathedraal

acht man zwaaien het wierookvat door de kathedraal

wierooksvat. Dat dit gedaan werd vanwege de stinkende pelgrims was iedereen meteen duidelijk en toen de film van het zwaaiende wierookvat getoond werd door velen hardop gedacht dat het mede in beweging brengen van dit vat wel eens de ultieme droom zou kunnen zijn van dorpsgenoot Lei Jentjes die reeds meer dan 60 jaar met het wierooksvaatje in Horn mag zwengelen.

En voor sommigen smaakt de reis zelfs naar meer !! want nadat Santiago bereikt was kwamen nog enkele mooie flessen Rioja op tafel want iedereen kon toch maar mooi zeggen: we hebben het gehaald !!!

Dit bericht werd geplaatst in Santiago de Compostella, Verhalen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s