Dag 30 22 juni Sarria -Arzua ( 78 km)

De laatste loodjes…. We hebben het routeboek eens goed bekeken en weten dat dit een rit is die weliswaar niet meer over de 1000 meter hoogte zal gaan maar… het is een rit die vergelijkbaar is met de Ardennen en de hoogtemeters die vandaag gefietst zullen worden zullen ruim boven de 1000 uitkomen (1400 !). Als we als laatsten aan het ontbijt komen worden we meteen getrakteerd: het brood is op ! Dan maar 7 mariakoekjes, 3 lange vingers, dat cakeje, dat glas jus d’orange, die kop koffie en… onze zelf meegebrachte (voor ieder twee) bekertjes rijstepap; dat moet genoeg zijn om te beginnen!

De eerste 10 km gaat het voornamelijk omhoog maar de zwaarste klim van de dag is toch wel de klim na het stuwmeer. We zijn 25 km onderweg, gaan nog even bij de mooie brug in Portomarin op de foto en beginnen aan een 13 km lange klim. We worden zelfs geconfronteerd met fietsers die ons inhalen !, Spanjaarden die met een rugzakje aan bagage ook hun camino fietsen.
Eenmaal boven zijn we onder de 100 km tot Santiago gekomen en blijkt dat het vanaf hier een grote circus wordt. Voor wandelaars geldt namelijk dat ze een officieel bewijs in Santiago krijgen (compostolaat) als ze aantonen (middels stempels in het pelgrimspaspoort) dat men de laatste 100 km

P1030913

en ook deze mevrouw heeft de camino gelopen (zal ze thuis zeggen…)

heeft gelopen. Voor fietsers geldt overigens een grens van 200. Wij zitten dus iets boven de grens maar…. we moeten wel stempelen ! Mensen die de bagage in een busje laten brengen, de rugzak is bij het merendeel van de caminoganger verdwenen, mensen op gympen en…mensen die een paar km lopen, in de bus stappen en enkele tientallen km’s verder weer “hun camino” oppakken. Maar…de verhalen thuis in Amerika, Zuid-Korea, Zweden etc. etc. zullen niet minder zijn: ze hebben “de camino” gelopen….!

image

camino uitstapje

image

Reden we gisteren op de Cebreiro een camper met Oostenrijkse “fietsers” voorbij. Boven werden foto’s gemaakt en vervolgens gingen de fietsen weer de camper in (het regende immers) en werd hun camino met een razendsnelle afdaling (in de camper) voortgezet. Vandaag,  een tiental km’s voor onze bestemmingsplaats, worden de Oostenrijkers ook even losgelaten. Allemaal keurig in tenue -geen bagage ! – met het opschrift Santiago de Compostela.Ja, het ziet er keurig super de luxe netjes uit maar of ze ook kunnen fietsen…? Foto’s van de jongens hebben we niet want…. we hebben er koers van gemaakt ! Ze gingen ons het eerste het beste “bergafje” voorbij en in de oorlog die ontstond hebben we de jongens bergop en de volgende op- en afdalingen toch wel alle hoeken van Gallicie laten zien, wij met zware fietsen, volle bepakking en 60 zware km’s in de benen en zij….ze zullen als excuus een mindere warming up kunnen hebben met hun vederlichte fietsen zonder bepakking….. In Arzua stoppen we bij het eerste pension aan de kant van de weg om te kijken of er plek is en….. om toch even te wachten op de Oostenrijkers en hun even

P1030921.JPG

beestenweer

“buen camino” te wensen…….
Nog 40 km te gaan tot Santiago de Compostella en voor al degenen die morgen hard moeten werken kunnen Robert en ik alleen maar zeggen: “wij ook…!” Het routeboek spreekt over: klimmetje, klimmetje, klim, klim 2 km, klimmetje 9%, 100 m. steil omhoog, klim 1,5 km (stukje 10%), klim 2 km tot 7%, klimmetje en tot slot 250 m. steil. En dan…dan zit onze camino naar Santiago er op !
Overigens…..vandaag schrijf ik dus echt niets over Robert zijn zadel of…die ketting maar ik kan u verzekeren dat een mijnwerker trots zou zijn op de kleur van Robert zijn handen.
Enne ….. het regent al 4 uur aan een stuk pijpestelen…morgen het laatste stuk toch maar met de bus……..? Ongetwijfeld weet u ons antwoord…!

Dit bericht werd geplaatst in Santiago de Compostella. Bookmark de permalink .

5 reacties op Dag 30 22 juni Sarria -Arzua ( 78 km)

 1. Margriet en Huub Stollman zegt:

  Mooie foto van de onderkant van de brug bij Portomarin..Trek je niets aan van de toeristogrinos,met hun kleine rugzakjes, die willen thuis alleen kunnen zeggen dat ze ook op de camino geweest zijn. Jullie prachtige verhalen, daar kunnen zij niet aan tippen. Buen Camino voor morgen.

 2. Jolanthe zegt:

  Ha Jan en Robert,

  Op naar de allerlaatste etappe. Ik maak een diep buiging voor jullie. Jullie hebben toch maar geflikt.
  Succes en bedankt voor alle mooie foto’s en verhalen.

  Groetjes Jolanthe

 3. thei zegt:

  Veel succes met de laatste loodjes.

 4. Hans en Joke zegt:

  Succes met de laatste kilometers !

 5. Dion zegt:

  Mannen,

  Maak er iets speciaals van deze laatste kilometers. Ik ben inmiddels in onderhandeling met een nieuwe sponsor en jullie prestaties maken de gesprekken een stuk makkelijker. Still going strong.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s