Dag 16 zondag 8 juni St Paul les Dax – Oloron St. Marie (99 km)

Nadat het gisteren erg laat werd voor de inwoners van het mondaine Dax (de muziek klonk tot half 4) zo was het voor ons vanmorgen vroeg dag. Om kwart over 6 uit de veren ! De

de Pyreneeën !

de Pyreneeën !

wandelaars zijn al weg en als wij om iets voor half acht vertrekken geeft de thermometer al 19 graden aan. Het wordt wederom een warme dag. Als we even buiten Dax de Peyehorade beklimmen, een angstaanjagende naam maar het klimmetje stelt niets voor, zien we -boven op het pukkeltje gekomen – in de verte de Pyreneeën al liggen. Indrukwekkend ! Van links naar rechts bergen en we zien de sneeuw op de toppen liggen. Maar…. dit is niet voor vandaag. Na twee dagen monotoon lange wegen en bosgebied

genieten !

genieten !

wordt het nu weer afwisselend door typische dorpjes fietsen en steeds van dichtbij de rivierstromen horen. Of het maandag, dinsdag of zoals vandaag zondag is….. het Frankrijk  waar wij doorheen fietsen lijkt wel uitgestorven.
Het oog moet ook wat hebben en…dat heeft het vandaag ! De bergen komen steeds dichterbij en onze blik blijft gericht op wat ons morgen te wachten staat: tegen die berg op fietsen….  Het is warm, de steentjes plakken aan de banden en de teer kan men ruiken. Na zo’n 30 km ga ik in Sauveterre de Bearn voor die stempel en Robert geniet van mooie vergezichten. Dat ik voor deze stempel het halve dorp door moet en pas na een kwartier weer terug ben …… Robert geniet van het landschap.
Hierna gaat het verder…de weg glooit al wat meer en soms zitten er stukjes bjj van 10% en geeft de teller nog maar 4 km per uur aan….. Langzamer kan niet want dat betekent omvallen. Nou, dat gaat nog wat worden…. Morgen nog eens alles nakijken en wat

een terrasje in de hitte van Navarrenx: Frans Baskenland

een terrasje in de hitte van Navarrenx: Frans Baskenland

overboord kan dan gaat ook overboord ! Na 75 km gaan we voor de midi in Navarrenx, een stadje zoals ik in de Elzas al eens ben tegengekomen (neuf brisac) met brede wallen en dikke verdedigingsmuren. Het lijkt hier ook wel het werk van Vauban….? Na de bestelling ga ik (bijna letterlijk tussen de soep en de aardappelen) even naar de mooie kerk st. Germain, waar binnen een apart Jacobushoekje is ingericht en……ook hier brandt een kaarsje voor jullie allemaal!
Na de pauze, het is heter en heter geworden, na 20 km en Robert wil er een race van maken. Een race tegen het “achterwerk” want elke trap doet

Oloron St. Marie: nog 948 km !

Oloron St. Marie: nog 948 km

pijn. Als we aankomen in Oloron zien we bij de kathedraal weer een bord met de afstand tot Santiago: nog 948 km…!, en dat terwijl we eergisteren al eens een bord zagen dat het nog maar 1000 km zijn.

vandaag genieten in Oloron, morgen de bergen die in de verte reeds opdoemen

vandaag genieten in Oloron, morgen de bergen die in de verte reeds opdoemen

Hierna op zoek en na wat zoeken …weer succes ! Dit keer een hotel met wifi, douche en wc, iets dat twee maanden geleden een must was en nu ineens top is….
Morgenvroeg gaat het de bergen in en is het nagenoeg de hele dag klimmen (58 km). Elk bedje zal hierna weer goed zijn en internet….ik zal er niet eens om vragen!
16 dagen, Nederland,  België,  Frankrijk. Veel moois op onze weg. Morgen gaat het naar Spanje, de camino Frances via Jaca naar Burgos en Leon….we hebben tijd en zullen die ook zoveel mogelijk nemen.  Tot ….?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Santiago de Compostella. Bookmark de permalink .

4 reacties op Dag 16 zondag 8 juni St Paul les Dax – Oloron St. Marie (99 km)

 1. Har en Marjo zegt:

  Geweldig Jan wat jullie presteren. Veel succes met het beklommen van de Pyreneeën. We blijven je volgen.
  Veel succes en groetjes van Marjo en Har.

 2. Anne zegt:

  Succes met het klimwerk…..geniet van de Spaanse schoonheid….Ole !!!

 3. Margriet en Huub Stollman zegt:

  Prachtige tekst weer, leest als een jongensboek, avontuurlijk en leuk geschreven. Aan het eind van dit stuk begonnen onze harten sneller te kloppen, toen we de namen Camino Frances, Burgos en Leon zagen. Vandaag twee jaar geleden liepen wij van Villafranca naar Trabadelo, vanwaar het dan nog 175 km naar Santiago is. In Tabadelo is een schitterende herberg, dei gerund wordt door Elly en, geloof het of niet, Santiago. Zij is Nederlands, hij Spaans van origine. Ze hebben 4 kamers, zij kookt met verse groenten uit eigen tuin, een superplaats, waar wij drie dagen geslapen hebben, omdat Margriet ziek werd en moest bijkomen. Als je het kunt plannen en daar aan het eind van een dag bent en wilt slapen: de herberg heet ‘Puente Peregrino’ , tel: 987566500. Tevoren boeken is verstandig, zeker omdat je met de fiets bent. Mocht je geen tijd hebben, neem dan een kop koffie daar en doe ze de hartelijke groeten van Margriet en Huub, ze kennen ons zeker nog. Wij zijn positief jaloers en gunnen jullie nog een fantastische week. Bon Camino. En fiets niet te snel, Geneet van ut laeve en Buen Camino van Margriet en Huub oet Hoar.

 4. matknaapen zegt:

  Buen Camino, Jan.
  Nu gaat de Camino echt beginnen. Geniet van de bergen, de dalen, de dorpjes en steden, de ontmoetingen, de natuur, de kunst en alles wat je nog meer zult tegenkomen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s