Plaatjes….(vervolg)

Het is alweer meer dan 1 jaar geleden (25 oktober 2012) dat ik het laatst over de wielerplaatjes geschreven heb. In het eerste “plaatjes”verhaal ging het nog over de “schoeChris”, bazooka en het sigarettenmerk Old Mac.  Vervolgens over niet te kauwen plaatjeskorrelige kauwgum die maar gekocht en gekocht werd vanwege één ding: die afbeeldingen van die wielrenners. Het was de tijd die vooraf ging aan de sleutelhangers, de tijd van de speldjes en de tijd dat men bij elk wissewasje (ja…bij elk wasmiddel, of het echfalon, persil of omo was) wel een of ander leuk gadget kreeg, ook al had men toen nog nooit van de naam “gadget” gehoord.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe 55 plussers zullen zich zeker nog de kleine plastic speelgoedautootjes herinneren. Ik kan me herinneren dat als men iets te hard op het autootje duwde, dit meteen door zijn wielen ging. De autootjes hadden allerlei kleuren en leken veel op Opel, Porsche, Citroen en Bentley. Waarom dit verhaal…?? Op zolder vond ik er nog een aantal.

Toen ik de vorige week in het wielerboek “De Muur” het verhaal van John Kroon las dat Ab Geldermans vijfmaal de Tour won OLYMPUS DIGITAL CAMERAwas mijn interesse meteen gewekt. Dit kon toch niet? In die tijd was alleen Jacques Anquetil vijfvoudig tourwinnaar ? Het verhaal ging over autootjes die fietsen voorstelden met een renner erop en de Tourbaas…niemand minder dan een 10 jarige autoritaire manipulator. De kwaliteit die de Tourbaas (John Kroon) aan de renner toekende bepaalde de intensiteit waarmee de hand voor voortstuwing van het autootje zorgde en het klassement bepaald werd. Tja…dat de Nederlander Ab Geldermans de onbetwiste Tour de France winnaar was in de 60-er jaren…..

In diezelfde tijd wonnen nog meer Nederlanders de Tour. En ook toen kwam de imagesUACW7D6ZTourwinnaar voort door en vanwege het manipuleren door de Tourbazen, dit maal twee bazen !! De een was 10 jaar en de ander 8 jaar. Ook toen bepaalden de handen van de Tourbazen wie de Tour ging winnen. Werd het plaatje van Walter Bouquet heel hard de kamer in geslingerd of…kreeg het plaatje van Jan Janssen iets meer “schwung”. Dat Jean Graczyck af en toe eens een etappe won……hij had het te danken aan zijn blauw wit rode Franse kampioenstrui……. Maar voor het overige…. de Nederlanders wonnen elke keer opnieuw de Tour.

Binnenkort toch maar eens op zolder kijken, wellicht dat ik de plaatjes tegenkom……

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk, Sport, Verhalen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s