what’s in a name……

“What’s in a name…”, woorden van deze strekking werden reeds door Julia uitgesproken toen ze Romeo wilde duidelijk maken dat het niet om een naam gaat (vanwege hun afkomst en naam zouden ze namelijk niet met elkaar kunnen trouwen).

Als de afgelopen tijd één naam in het nieuws is gekomen dan is dat toch wel de naam Piet !

zwarte Piet..??

zwarte Piet..??

De afgelopen dagen staan de kranten er vol van en tv, facebook,

zwarte Piet !!

zwarte Piet !!

radio en de hele media doen er lustig aan me. Ik krijg zelfs mails van TWC Postert hierover.   Met de jubileum ATB-tocht (de 25e editie) op 17 november a.s. in aantocht weet de organisatie het ook niet meer. Wat te doen??? Hoe moeten we die die-hards na afloop nu gaan noemen..?? Malle Pieten soms..?? De organisatie vreest dat bij het uitspreken van dit woord een 25-jarige traditie ineens de zak in kan en de deelnemers zich tekort gedaan voelen. De zwarte pieten hebben niets met slavernij te maken dan…dat het een beetje de “slaven van de weg” of.. “de slaven van het bos” zijn. Zwarte Piet: een geuzennaam…. !

En dan heb ik het nog niet over – met een scheef oog naar mijn broer Arno kijkende, hij is leraar Nederlands – de verarming van de taal (het spreekwoord: de zwarte Piet File:08 St. Nikolaas bij een' Snoeper.giftoespelen zal moeten verdwijnen) of …de verarming van de cultuur (een feest van Sint en Piet, waarbij Piet al sinds 1850 als trouwe dienaar van de Sint op de voorgrond treedt, zal moeten verdwijnen) en dan spreek ik nog niet over het verdwijnen van de gezelligheid ! Een gezelschapsspel als “zwarte pieten”…kan ook zomaar de in de zak, weg, foetsie !! en dan heb ik het niet eens over de meerwaarde voor de jeugd van dergelijke spellen….. En zo kunnen we met z’n allen nog heel lang doorgaan.

Nee, Piet moet blijven of hij nu zwart, wit, grijs, blauw, slim, klein, dik of dun is. Ongeacht wat alle grote mensen er van denken, zeggen of schrijven: het is een feest voor de kinderen en…zo moet het ook blijven.  Wat mij betreft: einde discussie …. !

Ik denk ook even terug aan een andere Piet, mijn vader. Al ruim 43 jaar geleden overleden. Ook deze Piet blijft  !! ook al is dit jammer genoeg alleen in een goede en warme herinnering.

IMG_5054Maar niet alleen de zwarte Piet is de afgelopen tijd in het nieuws geweest. Uiteraard stond de krant ook stil bij een andere Piet, “Pietje precies”. Daarover heb ik al meer dan genoeg geschreven en die hier nog eens met mij van gedachten over wil wisselen, dat mag altijd ! Één ding mag ook hier duidelijk zijn: Pietje precies weet zeker van geen wijken !

Tot slot enkele Pieten die de laatste weken ook geregeld de media haalden. De een is een Nederlandse Piet maar met een Franse naam en …

Pierre, beterschap !!!

Pierre, beterschap !!!

voelde zich een hele Piet toen hij zich tijdens zijn vakantie in de Eifel op nogal glibberige wegen begaf.  Nou, Piet (zeg maar Pierre) heeft het behoorlijk bont gemaakt ! Dat Pierre een “stijve Piet” is wil ik niet zeggen maar dat hij geen “acrobaten Piet” meer is bleek….. een behoorlijke val heeft ervoor gezorgd dat aan beide bovenbenen de spieren zijn afgescheurd aan de pezen van beide knieën. In plaats van routeverkenning door het bos wordt het de komende 4 weken rond laten rijden in de rolstoel door het park van Camillus en daarna werken aan herstel zodat Pierre het imago van Pietje Chagrijn kan afwerpen en als een hele Piet in maart 2014 weer aan de start van het nieuwe wegseizoen mag verschijnen.

Een andere “hele Piet” stond toch een beetje als piet snot te kijken toen hij naar het

een verbeten Piet die er helemaal voor gaat ! Beterschap !!

een verbeten Piet die er helemaal voor gaat ! Beterschap !!

ziekenhuis ging om daar “effe te fietsen…” en een filmpje te maken. Hij moest meteen in het ziekenhuis blijven en toen hij telkens weer vroeg om toch maar naar huis te kunnen mompelde de arts iets in de trant van “zeurpiet”. Piet Daemen, de motor bij de organisatie van vele activiteiten van twc postert en soms zelfs letterlijk met de motor voor de groep en “die jong men” als een “piet lut” opzwepende middels de ruige duitse schlagermuziek moet nu nog maar met één ding bezig zijn: zijn hart, zijn eigen motortje. Een operatie zal zeer spoedig – vrijdag 25 oktober al !! – volgen en ook deze Piet zal de regie even uit handen moeten geven.

In deze moeilijke tijden voor alle Pieten: “Bon chance..!!

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in algemeen, Sport, twc Posterholt. Bookmark de permalink .

Een reactie op what’s in a name……

  1. René Quaedvlieg zegt:

    Hallo Jan,

    Grappige blog, edoch dieptrieste blog!

    René

    Wilt u s.v.p. mijn emailadres wijzigen in: r.quaedvlieg01@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s