29e Horn-Banneux-Horn

zaterdag 17 augustus 2013: de 29e !!! Horn-Banneux-Horn. Een gewone editie zou men zo IMGP2889zeggen want het volgend jaar staat de jubileumeditie op de rol. Maar: de 29e editie van Horn-Banneux-Horn zou een bijzondere tocht worden…………

Als om half acht nog even moet worden gewacht op steevaste deelnemer Dion kan er vanuit worden gegaan dat het deelnemersveld uit Dion, Mario, Robert, Arthur en Jan zal bestaan. De regenbui van de afgelopen nacht heeft ervoor gezorgd dat het wegdek nog natte plekken heeft maar er is er geen die hierom maalt: het is namelijk droog ! Nadat Dion gearriveerd is (“er stond zoveel in de krant vandaag” was zijn commentaar op zijn te laat komen) kan om 7.39 uur gestart worden. Omdat het aantal deelnemers oneven is komt een nieuw fenomeen bij de HRR om de hoek kijken: doordraaien (of zoals Dion zei: “doldraaien”) zodat niemand lang alleen hoeft te fietsen,  het kopwerk (de wind zat enigszins tegen) keurig verdeeld wordt en… het

5 schimmen met op de achtergrond dreigende wolken

5 schimmen met op de achtergrond dreigende wolken

tempo strak blijft.  Om de 2,5 km draaien betekent dat er bijna boekhouding moet worden gehouden, gesprekken niet afkomen en uitgekeken wordt om weer dat gesprek voort te zetten. Geregeld wordt naar de dreigende wolkenpartijen gekeken maar gelukkig… het blijft droog en….het zal de hele dag droog blijven.

De route voert via Beegden-Heel-Pol-Wessem-Maasbracht langs het Julianakanaal naar Roosteren. Vandaar de kortste en mooiste weg naar Obbicht en in Berg aan de Maas ligt de eerste beproeving te wachten: de “berg”aan de Maas. Een “makkie”.  Het Julianakanaal wordt vervolgend keurig links gehouden tot IMGP2906Bunde. Hierna wordt er een flinke draai aan de route gegeven: Links buitenom de “randfietspad” om Maastricht heen en na 2 uur fietsen wordt halt gehouden bij Mariadorp. DeIMGP2910 druiven zijn nog niet rijp en dus moet iedereen het doen met de boterhammen, de reepjes, de koeken en water. De bordjes aan de kant van de weg geven aan dat de routecommissaris ook de route voor de Eneco tour heeft gemaakt want tot de ravitaillering in Banneux zullen de jonge profrenners in de middag het voorbeeld van de “oude Horn-Banneux-Horn rotten” volgen.

Vanaf de grens bij Withuis is het afgelopen met doordraaien en laten Mario en Arthur zien IMGP2940dat een hoogtestage in Dolomieten en Alpen wel degelijk resultaat kan hebben. Achterin wordt de volgorde op leeftijd gerangschikt: de oudste achteraan en de iets jongere een beetje daarvoor en Robert…die zwabbert tussen deze groepen in. In Herve wordt het “paparazzipaadje” genomen en maakt iedereen zich alvast op voor de laatste beklimming: 5.7  km stijl omhoog naar Banneux.

fotoreportage a la paparazzi aan tempo 50 !

“paparazzi”fotoreportage aan tempo 50 !

Geheel in de achterhoede lijkt het alsof Dion het licht ziet: “ik geloof, ik geloof” , kan ik nog net horen. Als we boven zijn is het wachten op Dion en blijkt dat hij geloofde dat hij een lekke band had. “Alweer Dion” is het commentaar van Mario. Inderdaad: alweer Dion. Volgens de statistieken alweer zijn 7e lekke bandje dit jaar. Het commentaar van Dion: “en nu weet ik waarom ik naar Banneux ga”.

In Banneux wordt eerst soep, vlaai, cola en nog eens cola ingeslagen. Als Robert de

een kaarsje voor jou !

een kaarsje voor jou !

bidons in het restaurant wil vullen krijgt hij meteen de hele groep over zich heen want even

bidons vullen aan de bron

bidons vullen aan de bron

verderop zijn namelijk diverse watertappunten met magisch IMGP2975bronwater waarop weer heelhuids wordt thuisgekomen. Een bewolkt en fris Banneux en een telefoontje met thuis, waar het 23 graden onder een stralend zonnetje is, zorgt ervoor dat snel gedaan wordt wat gedaan moet worden: dat kaarsje opsteken voor die bijzondere intentie en voor iedere lezer van dit artikel.

Als om één uur de terugweg aangepakt wordt is één ding duidelijk: de parcourskennis van IMGP2990de routecommissaris, bijgestaan door assistent Dion. Via de trieste en troosteloze buitensteden van Luik – waar perfect doorheen kon worden gefietst – komt de groep uit bij Maas, autoweg en spoor richting Maastricht. Meteen wordt hier weer even stilgestaan bij het bord “le chat noir” , dat hier vroeger de omgeving nog enigszins opsierde.

Met de wind “in ’t hat” gaat het aan tempo

veer Uikhoven (1 euro p.p.)

veer Uikhoven

37 langs de Maas op en door dorpen en de stad Visé richting pauzeplaats Mariadorp, waar de traktatie van Arthur met dank meteen achterover wordt geschud. De discussie over het vervolg van de  terugroute is nogal heftig waardoor de routecommissaris deze moeilijke knoop meteen doorhakte en

pave de Leuth: putsch van Robert

pave de Leuth: putsch van Robert

de “gulden middenweg” voorstelde met o.a. veer bij Uikhoven (“biej os in Uikhove kostj ’t eine euro väör ederen fitser” aldus de ferrywife) en de gevreesde kasseienstrook bij Leuth, waar Robert iedereen meteen op honderden meters achterstand zette en de routecommissaris (“moi”) even tot “persona non grata” werd betiteld .

Of het een wesp of een bij was weet Dion niet maar dat hij IMGP3018gestoken is mag duidelijk zijn: “een slagaderlijke steek”, aldus Dion. Gelukkig dat verzorging bij het veer in Stokkem dichtbij is maar ook daar is het vluchten voor bijen en wespen ook al zou Arthur nog liever even zijn blijven zitten om te genieten van de orgel- en doedelzakmuziek.

Vanaf Stokkem gaat de route via Heppeneert (even een kruisje) en kapel onder de Linden (vanwege de kasseien moest hier het stuur goed worden vastgehouden!) linea recta naar het paparazzipleintje. Voor Robert staat de auto klaar en bij thuiskomst voor hem dat glas bier, voor Mario een heerlijk glas fris, voor Dion een bad met eendje erin, voor Jan een luie stoel met krantje en voor Arthur restte één ding: nog 30 km op de fiets naar huis toe !!

IMGP2948Al met al kan gezegd worden dat er dusdanig gefietst werd dat de zwakste schakel (alweer “moi”) IMGP2980het tempo goed kon onderhouden, het waren ideale omstandigheden voor deze tocht over 210 km waarbij gesteld kan worden dat het een bijzondere rit was. Het is namelijk de eerste editie dat het gemiddelde boven de 28 lag: 28.4 km !!!

met trillende handen gemaakt maar...... niet bewogen !!

met trillende handen gemaakt maar…… niet bewogen !!

En nu..?? Het is zondagmorgen. Er wordt  vandaag niet gefietst.  Regen ! Hulp van boven….??? Inderdaad !

Dit bericht werd geplaatst in hamburg rabo racers. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s