vaderdag

Afgelopen zondag was ongetwijfeld de zondag waar veel vaders als lang naar uitgekeken hebben: het was “vaderdag”. Veel vaders weten dan dat er een tractatie aan zit te komen. bij de een in de vorm van dat ontbijt op bed, bij een ander (“moi”) die fles bourgognewijn en bij weer anderen dat gezellige bezoek van de kinderen, dat etentje of de fles reukwater. 

Dat vaderdag na moederdag komt is een gegeven ! Of toch eerst vader en dan moeder ..?? Zie je het al voor je ..?? Nee dus ! Dit is gewoonweg een onmogelijk iets en zou er twijfel over bestaan dan zouden de moeders deze twijfel erg snel doen verdwijnen……

Bestaat moederdag vanaf 1908. In 1909 volgde vaderdag en werd toen geïntroduceerd door mevrouw Smart-Dodd. Zij wilde haar vader eren, William Jackson Smart, een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog, die weduwnaar was geworden, nadat zijn vrouw in het kraambed bij de geboorte van het zesde kind gestorven was. Toen zijn dochter volwassen geworden was, wilde ze de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen. 

Dat vaderdag iets met commercie te maken heeft blijkt uit het feit dat in 1948 door  de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten werd afgesproken dat Vaderdag verplaatst zou worden naar de derde zondag van juni. 

Men hoefde zondag 16 juni maar naar het paparazzipleintje te komen om te ervaren dat vaderdag een dag is waar vaders eens aan zichzelf denken: ze gaan fietsen! Met de zware rit naar Scherpenheuvel nog in de benen tracteerden de vaders zichzelf op een heerlijk rondje fietsen: een uitrij-rondje, een herstelrondje oftewel een rondje “achteruit fietsen”.

Dat het “rustige” rondje een onrustige wending kreeg kwam door een groep Belgen die plots voor de HRR opdoken. Rustig fietsen is een punt maar…. iemand voor zich uit zien fietsen is duidelijk een ander punt en: DAT KAN NIET ! Als door een bij gestoken gaat Dion achter de Belgen aan waardoor het rustige tempo meteen in de geschiedenisboeken kan. De harde wind ten spijt en het harde tempo van de Belgen in ogenschouw nemende, de HRR gaan met de handen in de beugels en met de neus bijna op het voorwiel zodat de “gestipte Belgen” langzamerhand steeds groter worden. En men hoeft geen waarzegger te zijn om te weten wat er gebeurde toen de HRR bij de Belgen kwamen:  “drop en drover…!!”. Van De Weerd tot aan Osen is het dus volop koers en ligt het tempo met de wind vol op de neus tegen de 40 km/u.

Tien kilometer gefietst en verzuring tot in de oren !! Ja, ook dat  is vaderdag ! Dat sommige vaders het hierna bewust laten schieten zorgt er toch nog voor dat het een “uitrijrondje” wordt waarbij het gemiddelde van tegen de 31 km/u te wijten was aan die dolle en dwaze 10 eerste kilometers.

En bij thuiskomst mag duidelijk zijn dat het maar om één iemand ging: juist !

 

15 juni 2014: 10.30 uur start vaderdagrit vanuit het paparazzipleintje

Dit bericht werd geplaatst in Verhalen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s