Bilzen classic 2013

Als op 25 mei de Bilzen classic  aan zijn 20 editie toe is blijkt eens te meer waarom de Belgische zuiderburen geen interesse hebben in het fietsen van een tocht als Limburgs IMGP2427Mooiste. Gesteld kan worden dat de organisatie er een van “wie am schnürchen” is. Een perfecte bewegwijzering, een geweldige – voor mij onbekende – en mooie omgeving, perfecte bevoorrading en dat alles voor slechts 5 (inderdaad, “vijf”) Euro. Het is duidelijk: deze tocht verdient het predikaat “Belgisch Limburgs mooiste…!!”. Dat er “maar” 3833 fietsliefhebbers op deze tocht afkomen zal zeker te maken hebben met de onbekendheid van de tocht want de Meremtrappers hebben het dubbeldik voor elkaar !!

De veren die de organisatie toekomt kan ik helaas niet aan twc geven. Stond in het boekje – reeds enige maanden ook op de site – vermeld dat de A- groep 130 km (Peter en Ron stonden aan de start) zou fietsen en de B- groep 105 km. Aan de start werd even meegedeeld dat ook de B-groep voor de 130 km zou gaan. “Het is maar een uurtje langer..”. Afspraken als los zand !! Jammer.

IMGP2408Reeds in alle vroegte kon gestart worden en de heer die in het inschrijflokaal energiedrank uitreikt weet te vertellen dat de gezellige drukte van nu toch wel anders is dan de massale drukte vroeger op de dag. Naast het mooi materiaal van de deelnemers

de dames staan hun mannetje !

de dames staan hun mannetje !

valt ook op dat dameswielrennen “hot” is. Zag men enkele jaren geleden een enkele dame in het peloton, thans is de deelname van dames aan fietsevenementen van een heel andere orde. Bij twc is het wederom Marjo die acte de presence geeft, dit alles met het vizier op de fietsvakantie in de Pyreneeën.

Vanaf de start is het meteen in de beugel want iedereen krijgt meteen “koud” de Letenberg te verteren. Eigenlijk een goede zaak want door deze inspanning heeft niemand meer te klagen over de kou. Dat het bij de start nog maar 7 graden is deert niemand, het zonnetje schijnt en de temperaturen zullen in de loop van de dag toch nog opklimmen tot ruim 13 graden. De wind staat vrij strak maar de grote groepen zorgen ervoor dat menigeen zich ook tegen de wind kan verschuilen.

IMGP2412Na enkele kilometers gaat het voorbij kasteel (landcommanderij) Aldenbiesen. Het hele domein is overigens (buiten) vrij te bezichtigen. Wil men in het complex dan zijn de kosten hiervoor ook nog geen rib uit je lijf…voor 3 Euro is men “binnen”. De rit voert via de Haspengauw, de Belgische fruitstreek door plaatsjes als St- Huibrechts-Hern, Gors-op-Leeuw en Vechmaal.

Na 28 kilometer, als de cote d’Otrange net verteerd is, komt de splitsing van de 107 km en 135 km en splitst de B-groep zich ook. Marjo, Har, Ger en Robert gaan voor de 135 en Dion en Jan nemen de 105 km. Meteen na de IMGP2417IMGP2418splitsing  – na 28 km – is de eerste stop. Wafels, cake, gevulde koek en sportdrank zijn niet op de bon. Iedereen kan nemen wat men wil en de sfeer is erg gemoedelijk. Zelfs de pastoor van Crisnée heeft toegestaan dat de urinoirs tegen de kerkmuren geplaatst zijn.

Na de pauze krijgt men – evenals bij de start – weer meteen een helling te verteren. Het is IMGP2423nu zoeken om in een mooie groep terecht te komen maar als het tempo niet onder de 37 komt dan gaat het bij elke groep die opgeraapt wordt te langzaam. Als een mooi kasteel gepasseerd (Seraing le Chateau) wordt waar middeleeuwse spelen georganiseerd worden dan knijpt Jan even in de remmen om dit alles toch even op de plaat vast te leggen. IMGP2426

Als na 62 km de tweede pauzeplek wordt bereikt ontmoetten we een moegestreden Jac H. die nog maar net enkele woorden kan uitbrengen over zwaar en leeftijd……..

Na wederom een pauze waar niet gekeken werd naar calorieën en de gevulde koeken, peperkoeken, aquarius drank etc etc.  er wederom inging als de spreekwoordelijke

Hoe sterk is de eenzame fietser die krom gebogen over zijn stuur tegen de wind  Zichzelf een weg baant

Hoe sterk is de eenzame fietser die krom gebogen over zijn stuur tegen de wind
Zichzelf een weg baant

broodjes over de toonbank had iedereen kunnen voorzien dat na de pauze wederom geklommen zou moeten worden: 2,4 kilometer tegen een gemiddelde van 6% was het de cote les Cahotte die menigeen spijt deed krijgen van al hetgeen men bij de pauzeplaats tot zich had genomen. Een mooie klim met haarspeldbochten en….. lang uitzicht op de pauzeplaats die steeds dieper in het dal kwam te liggen…….IMGP2429

Na deze beklimming is het nog 38 km tot Bilzen en ontstaan grote groepen waarin een hoog tempo ontwikkeld wordt. De weg langs vliegveld gaat tegen de wind in gluipend omhoog IMGP2433maar om toch even op te kijken naar de vliegtuigen…… ook dat is genieten ! Met nog 20 km te gaan wordt dit keurig middels een bord aangekondigd en als de Krakenberg, de laatste helling van de dag, bedwongen moet worden, “kraakt” het bij menig fietser(ster) behoorlijk en vallen er gaten in de grote groep. Als om een uur Bilzen bereikt wordt schijnt het zonnetje en is het aangenaam toeven op het  “terraspleintje” bij start-, finishplaats. Menig fietser heeft zelfs niet meer de moeite genomen om terug te fietsen naar dit punt en is reeds in Bilzen op het terras blijven steken.

het groen geel van Postert: de mooiste kleur van het hele gezelschap !

het groen geel van Postert: de mooiste kleur van het hele gezelschap !

Willy, bedankt voor de tip !!

Willy, bedankt voor de tip !!

Het is Willy Beurskens die reeds lange tijd geleden aangegeven heeft dat deze tocht de moeite waard is om te rijden. Nu staan een aantal twc rijders aan de start en …..helaas, Willy is er niet bij ! Willy, van harte beterschap …….. het was in elk geval een perfecte tip om aan de Bilzen classic deel te nemen !!!! IMGP2410

De volgende editie: 31 mei 2014 !

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Sport, twc Posterholt. Bookmark de permalink .

Een reactie op Bilzen classic 2013

  1. Willy Beurskens zegt:

    Hoi wat een mooie verhalen,ik kan er nog van genieten,doet me goed dat mijn Bilzen tochtje zo goed aanslaat.ik heb zelf helaas de rol moeten lossen na 38 jaar fiets plezier,ik ben nu alleen nog maar bezig om te overleven en zo laat mogelijk in de bezemwagen te komen.Op dit moment gaat ’t nog met mij,(hoe lang nog).Ik kan alleen zeggen dat ik al die jaren heerlijk met jullie gefietst heb,en allemaal met toffe kerels te doen had,waar voor mijn dank.Ik wens jullie allen nog een heerlijk fiets seizoen toe en geniet er van want ’t leven duurt maar even.Groetjes en tot ziens.Willy Beurskens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s