Boekenweek

Vanaf 1930 wordt in Nederland boekenweek gehouden met als doel: het versterken van de IMG_2634rol van het boek in de samenleving.  Laatst hoorde ik iemand zeggen dat hij nog nooit van de boekenweek had gehoord maar wel van een andere week, namelijk de “broekenweek”. Dit laatste is door een aantal slimme winkeliers op touw gezet zodat men in deze economisch barre tijden – op welke manier dan ook – de broek moet zien op te houden.

Ik over de boekenweek schrijven…??? Eigenlijk had ik er helemaal geen zin in ware het IMG_2620niet dat…….. Inderdaad, ik word gek van de vele vragen die op me af komen om toch maar een recensie over “HET” boek te schrijven. Aart maakt me keigek om maar een mooi stukje te schrijven over “Ik, de wielrenner” en R.J. uit Melick maakt me horendol met zijn vragen hoe ik het boek ontvangen heb. Om kort te zijn, ik heb het boek keurig ontvangen uit de handen van mevrouw Leenen….!!!!, waarvoor nogmaals dank ! IMGP2241

Om in te gaan om zaken als lay-out, lettertype Arial 11, 2 kolommen of hoe het ingebonden hoort te zijn gaat me iets te ver want dan moet ik denken aan een zin die ik ooit gelezen heb, namelijk: “alle samenhang in het boek is te danken aan de boekbinder…..!!!”.

In mijn rondje langs de ontvangers van het boek werd één ding duidelijk: het boek werd goed ontvangen !!! In elk geval letterlijk !! In figuurlijke zin werd dit cadeau uiteraard ook goed ontvangen immers…. het boek ziet er uitnodigend uit. Een echt geschenk dus !! Overigens, het boekenweekgeschenk 2013 (even een boek kopen !) van Kees van Kooten (de verrekijker) mag er ook zijn ! Met de kleuren van twc en de clubtenues op de voorpagina mag twc zich ook laten zien en gelukkig doen we dit wekelijks! Hoe het boek van twc inhoudelijk beoordeeld werd  ?? De meesten hadden het boek ontvangen, er eens in gebladerd maar uit en te na gelezen……. “nog neet…!!!” was het antwoord van velen. Tja heren en dames…”wat sport is voor het lichaam, is lezen voor de geest”. Maar ook kreeg ik andere reacties: “mooie foto’s” of “ik sta er niet in” of “det wore nog tieje…”.

Waar gaat het boek “twc Posterholt 40 jaar 1973-2013” eigenlijk over…?? Het boek gaat dus over 40 jaar clubhistorie en al lezende kwam ik tot de conclusie dat er erg veel werk verzet is om het 78 pagina’s tellende boekwerk gestalte te geven.  IMG_2621

Het boek is een chronologisch mooi neergezet en daarbij is het een naslagwerk voor vele activiteiten zoals b.v. de clubkampioenen op pagina 68. Uiteraard ligt het niet aan de redactie maar…… eigen onderzoek bracht aan het licht dat niet alleen in 2009 een ex aequo uitslag bij de clubkampioenen geregistreerd kon worden maar dat in 2005 ook een ex aequo uitslag genoteerd kon worden …!!! Dat het eerste geschrift meteen met een catastrofale schrijffout “opgeschmuckt” werd geeft niets over de inhoud maar alleen aan de wijze waarop schrijver dezes het boekwerk bekeken heeft………. kritisch en tot op de letter nauwkeurig !!!IMG_2407

Het onderwerp “wist u dat” keert als een rode draad beneden aan de pagina steeds terug, een frivool iets tussen de vele verhalen. Ook Bairke junior heeft op pagina 74 een verrassend verhaal. Komt normaal in het blad wielervrienden ook meteen het antwoord op een vraag aan “Bairke”; in het boek wordt de bal bij de lezer gelegd …. Sterk !! Ook de passages van “paparazziverhalen” van de laatste jaren zijn op voortreffelijke wijze in jaarverslagen ingevoegd. De twee ludieke verhalen van Rowi in het boek geven maar één ding weer: er moeten nieuwe verhalen van die “fietsgek” komen….!!!

Het prestatieve karakter van de club, het recreatieve karakter van de club, de activiteiten zoals het sinterklaasfeest, de wandeltochten, de reizen, de damesafdeling, de wielerzesdaagse etc. etc. komt allemaal “voorbij fietsen”.

Het boek geeft 40 jaar twc posterholt op voortreffelijke wijze weer. Volledig kan men niet zijn maar dat een uitstekend beeld van twc posterholt is neergezet staat buiten kijf.

Jan, Rinze, Pierre en Jan, een mooi stukje (spreek uit: STUK) werk. Als naslagwerk erg waardevol, inhoudelijk sterk en wat vormgeving betreft ziet het er gewoon goed uit: het nodigt uit tot lezen.

redactie jubileumboek v.l.n.r. Pierre, Jan (achter mevr. Hanselaar), Jan en Rinze.

redactie jubileumboek v.l.n.r. Pierre, Jan (achter mevr. Hanselaar), Jan en Rinze.

Is het een goed boek…? Ook hierin kan ik duidelijk zijn: “het is geen goed boek….!!!” . Waarom is het geen goed boek…??? Het kenmerk van een goed boek is namelijk dat het geen einde kent……!!

nawoord: Op bovenstaande alinea moet ik terugkomen. Ik ben even bij Rinze op bezoek geweest. De man die nu een zee aan tijd heeft, heeft de daadIMGP2231
bij het woord gevoegd en was afgereisd: samen met echtgenote Marijke “naar de zee…!!”. In Schoorl wist Rinze me te vertellen dat “morgen vandaag is en dat regeren vooruitzien is”. “Het boek zal nooit af zijn…!!”, zo vertelde hij en nu is vanuit de redactie van het blad reeds begonnen met het boekwerk 2013-2023…!!!

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in twc Posterholt. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s