toevallige ontmoetingen (1)

Als ik op 24 december rond de klok van 9.00 uur vanuit mijn slaapkamerraam naar buiten kijk zie ik dat het droog is en denk ik meteen aan de pelgrims die vandaag wederom een afstand van 55 km “te poat” afleggen om van Valkenburg naar Banneux te gaan. Deze kerst-boete-bidweg wordt al vanaf 1933 georganiseerd en voert de wandelaars via Sibbe, Margraten en Reijmerstok bij de Plank de grens over naar Aubel, Battice, Pepinster naar Banneux. Een zware tocht !! Een tocht waarvoor toch wel degelijk getraind moet worden verschijningskapel Banneux in de sneeuwwant het terrein is geaccidenteerd met vanuit Pepinster nog eens een 5 km lange “anstieg” naar Banneux. Alleen tijdens de oorlog en… in 2010 (de sneeuw !! zie foto hierboven) kon deze voettocht niet doorgaan. Uiteraard is het de wandelsport maar het is ook pelgrimeren. Om 8.30 uur is reeds een mis in Valkenburg en bij aankomst in Banneux vindt aldaar om 21.00 uur de kerstnachtviering plaats.

Enkele dagen voor deze tocht fiets ik toevallig een van de deelnemers van deze tocht tegen het lijf. Iemand die zijn sporen inmiddels verdiend heeft als het op wandelactiviteiten aankomt. De Kennedymars, de Swentiboldmars maar….  ook deze Valkenburg-Banneux staat reeds jaren in zijn wandelboekje c.q agenda. Vertelde hij me dat hij vroeger helemaal geen sportman was, thans is voor deze krasse 70-plusser het motto: “een gezonde geest in een gezond lichaam”. Het gesprek gaat over hoe men op deze leeftijd nog zo top kan functioneren.  De reactie van Piet: “altijd op de lucht, zelfs ’s nachts – ook in de winter – slaap ik nog met de ramen open…!!”. Verder ging het verhaal over lijf en ledematen: van “bij de pinken blijven” tot “(minder)goed ellebogenwerk”. Op deze regenachtige dag is Piet al helemaal met de tocht van 24 december bezig: “even een poncho kopen want men moet op alle weersomstandigheden voorbereid zijn”.

24 december is een bijzondere tocht voor Piet Sevriens. “Mijn tiende Valkenburg-Banneux”. Maar ook nu staat hij niet graag in de schijnwerper en vlakt hij meteen zijn prestatie af: “ik ga met 3 maten waaronder Remy en Wim en voor Wim is het al de 34e keer dat hij deze tocht onderneemt..!”.

Naschrift: onder goede weersomstandigheden hebben de “mannen” de klus wederom goed geklaard. Met vertrek om 9.00 uur en de aankomst om 19.00 uur kan een ding gesteld worden: “zoals deze oudjes weer zongen, zo moeten de jongen nog maar eens piepen….!!”

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in algemeen, Sport, wandelen. Bookmark de permalink .

Een reactie op toevallige ontmoetingen (1)

  1. scienide77 zegt:

    Pa, in de winter met de ramen open slapen? Grootspraak ….
    Groetjes, een andere Sevriens 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s