De laatste dagen gonst het van de berichten. Het twc bestuur is in rep en roer en zelfs de voorzitter kan het niet meer ontkennen: “er is een lek dat boven water dient te komen”. Voor degenen die alle dag- week en opiniebladen volgen, zelfs het blad Trouw deed op 7 september melding van het feit dat Justitie al ingeschakeld is en dat men poogt om via het AIVD het lek boven te krijgen. De eerste berichten over “het lek” druppelden tijdens het Eifelweekend door maar ook al spotte ik de voorzitter met een mede bestuurslid in een louche eetgelegenheid in Zweifall – waar het gesprek ongetwijfeld over “het lek’ ging – losgelaten werd hier echter nog niets !!
Een weekje later viel echter niets meer te ontkennen. Tijdens het rondje Vrakelberg klapte
de voorzitter dan eindelijk uit de school: “wat moet ik nu toch…? Ik weet het niet meer, help me” , waren de letterlijke woorden van Wil. “er is een lek en ik weet echt niet hoe ik ermee om moet gaan…”, vervolgde hij.
De eerste tekenen van “een lek” deden zich voor tijdens het Eifelweekend. De pauze in Heimbach was nog maar net voorbij en…er was nog helemaal niets aan de hand maar…… toen het lichtjes bergop ging was het Wil die de groep heel zachtjes meldde dat er een lek was. Uiteraard was iedereen met stomheid geslagen en de voorzitter op de eerste plaats want: hoe kan het dat er een lek is, dit is toch een nieuwe fiets…??? Het is dus inderdaad niet dat
iemand “gelekt” heeft maar iemand (Wil dus) had een lek ! en dat het lek niet op zichzelf stond bleek 30 kilometer verder: alweer lek en alweer Wil die lek had !! Natuurlijk wordt er volop gediscussieerd hoe het kan en waar het aan kan liggen maar een ding is zeker: het is een goede oefening voor Wil want zo te zien heeft hij nog niet zo vaak bandjes moeten wisselen !!
Hierna is het een week stil rondom de mooie en nieuwe fiets van Wil totdat – wellicht doet hij het om zijn fiets in het middelpunt te zetten !! – Wil tijdens het rondje Vrakelberg wederom “lek’ roept. Wil weet het echt niet meer en uiteraard komt iedereen even kijken
naar “het lek”. Dat “twee keer een bandje wisselen” Wil nog niet echt een mecanicien heeft gemaakt blijkt ook nu weer: na een kwartier (15 !!! minuten) ligt de nieuwe band er op en kan de weg weer vervolgd worden. Of dit verhaal wederom een vervolg zal krijgen……. natuurlijk zal dit afhangen of Wil het lek eindelijk boven heeft gekregen !!!
Tip van de schrijver: misschien eens naar de velg kijken…. !! Een braampje op de velg of een niet goed (zittend) velglint zorgt bij nieuwe fietsen weleens voor dergelijke problemen maar Wil……dit betekent dat je thuis nog !!!! eens de band van de velg moet zien te krijgen om hem vervolgens weer eens erop zien te krijgen !!!
tot slot ALLES over velglint en nieuw bandje opleggen !!
Welke taak heeft velglint?
Velglint beschermt de binnenband tegen beschadigingen veroorzaakt door spaaknippels, metaalbramen en scherpe gaten in de velg.
Rubber velglinten zijn voor een holkamervelg niet geschikt omdat ze door de opgepompte binnenband in de spaakgaten gedrukt kunnen worden. (een ouderwetse fond de jante doet het altijd goed !!!)
Het velglint moet het gehele velgbed afdekken. Is het velglint smaller dan het velgbed, dan kan het verschuiven en zo de spaakgaten blootleggen.
Als alternatief kunt je voor alle velgen ook zelfklevende textiel velglint gebruiken. Hier wordt het verschuiven door de hittebestendige kleefstof voorkomen. Voor race-velgen (13C, 14C) moet je absoluut breedte 19 mm gebruiken. Het 15 mm brede textiel velglint adviseren wij alleen voor de velgen die een combinatie zijn van een holkamervelg en een diepbedvelg, zoals ze vaak bij MTB-wielen gebruikt worden.
Montage
Hoe wordt een fietsband juist gemonteerd?
- Alle spaakgaten moeten volledig en goed door een geschikt velglint afgedekt zijn
- Let op de eventueel aanwezige informatie betreffende de rijrichting op de zijkant van de band.
- Trek één kant van de band op de velg.
- Pomp de binnenband iets op totdat hij een ronde vorm heeft.
- Steek het ventiel door het daarvoor bestemde gat in de velg.
- Leg de binnenband in de buitenband.
- Gebruik tijdens de montage geen scherpe montagegereedschappen.
- Tegenover het ventiel begin je met het monteren van de andere kant van de band op de velg.
- De binnenband mag niet tussen de buitenband en de velg beklemd zitten.
- Let erop dat het ventiel recht ten opzichte van de velg staat.
- Centreer de band voordat je deze tot de gewenste bandenspanning oppompt.
- Gebruik een manometer om de band op de juiste spanning te brengen. De toegestane druk is op de zijwand van de band aangegeven.
- Controleer de bandenspanning minstens éénmaal per maand met een luchtdrukmeter