Horn-Banneux-Horn

Waanzin…!! Woorden die door menigeen werden uitgesproken bij het horen van het programma van zaterdag 18 augustus 2012. Horn-Banneux-Horn, 200 km !! Onder normale omstandigheden zwaar en onder abnormale omstandigheden….???

Ik denk terug aan het warme jaar 1967. Ik was op vakantie in Luxemburg en hoorde het bericht van het overlijden van Tom Simpson, die in een verzengende hitte zijn “calvaire” op de flanken van de Mont Ventoux had. Ook herinner ik me de brief die mijn vader destijds naar ons vakantieadres schreef: “het is hier zo heet, ik ben met de kippen naar de Peel geweest…!!”. Dat was 1967. Ook denk ik terug aan mijn tocht door de Provence op 24 juni 2008 waarbij met 37 !!! graden 3 x de Mont Ventoux werd beklommen en ik met trots ook nog kan melden dat ik de titel “gek van de Mont Ventoux” mag dragen. Zin of waanzin ?? Het programma voor  18 augustus 2012 was mij duidelijk: ZUINIG ZIJN EN…….DRINKEN….!!! en dat zoveel mogelijk.

Dat Jo zich verslapen had en de groep een kwartiertje moest wachten wilde een ding zeggen: geen zenuwen bij Jo !! Arthur meldde zich “warmgefietst” het eerst op het paparazzipleintje en voor hem was het al meteen bidons bijvullen (en dat na 25 km fietsen !) bij een temperatuur van 18.8 graden ging het via de stuw bij Linne richting het Pietjesveld en Berkelaar richting Illikhoven en Berg aan de Maas. Met nagenoeg geen wind was het nog alleszins goed te doen. Met Jan op kop werd gekozen voor “zuinig fietsen” en dus zou vandaag alleen maar het temperatuurrecord gebroken worden.

Om 10.00 uur werd  grensplaatsje Mariadorp bereikt en kon bij de traditonele pauzeplek het suikergehalte worden aangevuld door de druivenstruiken – en ook dat is traditie – te plunderen. Vanaf hier is het klimmen tot Banneux; 35 loodzware kilometers. De bidons van Jan waren leeg en – waarschijnlijk vanwege goede diensten – kreeg jan van deze en gene water aangeboden. De woorden :  “ook zelf goed drinken” van Jan waren aan dovemansoren gericht.

Nog voor 12.00 uur was Banneux bereikt en de laatste col (de 5 km lange klim van

Mijn Blegny

Nessonvaux naar Banneux) ging bij allen redelijk soepel. Onderweg was het genieten van de mooie uitzichten over het land van Herve. In Banneux was het motto “eerst voor jezelf zorgen en dan de rest” en dus werd eerst het restaurant bezocht waar de

"gelegenheidsfotograaf" heeft moeite met toestel stil te houden

grootste beker cola en de grootste kop soep werd uitgezocht en….. het deerde niemand dat er (en dat met 35 graden) overheerlijke erwtensoep op het menu stond !! Na de innerlijke versterking was het tijd om dat “intentiekaarsje” te laten branden en…… de bidons te vullen met water uit de “source”. Dat menigeen er al behoorlijk doorheen zat bleek toen Jan vroeg om een foto van hem te maken bij de kaarsjes……..

35 graden !! de kop erwtensoep kon niet groot genoeg zijn...

Rond de klok van 1 ging het op pad voor de terugweg. De koperen ploert staat hoog aan de hemel aan de temperatuur loopt alsmaar verder op. Het eerste mikpunt is de tussenstop na 35 km. Jo geeft aan dat zijn maag het vele vocht niet meer aan kan en de eerste vermoeidheidsverschijnselen treden op nabij Rijckholt.  Zuinig rijden en de groep bij elkaar houden is hetgeen Jan niet genoeg kan benadrukken: 30 km wordt 27 en 27 km wordt 25…

In Berg aan de Maas gaat het via het veer zowel de Maas en …. de paol over en …. wordt meteen halt gehouden bij het friteskot dat een mooi uitzicht biedt op de bedrijvigheid rondom de oversteek. Als Jo bij het opstappen aangeeft dat het vet toch wel echt van de soep is zit er maar een ding op: terugschakelen en gaan voor het motto “samen uit, samen thuis” waarbij de ketting zo sterk is als de zwakste schakel.

In Thorn is de koek voor Jo toch echt op. Met de benen hoog en in

Op !!

de schaduw liggende wordt toch even met het thuisfront gebeld zodat Jo de laatste km’s met de auto af kon leggen. Gaan of niet gaan ??? Zin of waanzin ??? Pelgrimage of Calvarie…??  Een afweging !!!!

Dit bericht werd geplaatst in hamburg rabo racers. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s