Fietsforens……het is goed geweest !!

 

Een dramatische titel voor een toch wel dramatisch gebeuren. Heb ik reeds meerdere malen geschreven over de fietsforens, vandaag is het zover: een van de fietsforensen geeft er de brui aan !! Geen tochtjes meer naar het werk. Bij slecht weer geen natte kleren die te drogen hangen in de vergaderkamer maar… hij blijft in bed liggen en “ziet dat het goed is…”

Ik heb het over fietsforens pur sang van de gemeente Venlo: Jac Roemermann, die het na 43 jaar hard werken – waarvan 38 jaar bij de gemeente – welletjes vindt en gaat genieten van vrijheid want zo zegt Jac: “ik pas niet in een keurslijf, ik houd van mijn vrijheid”. Het dramatische van dit alles ligt in het feit dat zijn collega’s een fijne collega en tevens ook nog eens een specialist op het gebied van burgerlijke stand en internationaal privaatrecht gaan verliezen, een verlies dat erg moeilijk op te vangen zal zijn. “Aan het werk ligt het niet, maar…. ik pas gewoon niet in een hokje met nietszeggende cursussen (op mijn 60e een cursus “hoe neem ik een telefoon op” volgen) en dus is er maar een ding te doen: stoppen”, aldus Jac.

Jac, net 60 jaar geworden heeft de afgelopen jaren tal van baantjes gehad; een werkzaam leven dat begon als buizenlegger, een promotie tot kistenmaker en daarna een part-time baan als linolyum legger (en part time wielrenner) totdat zich de kans voordeed om als profwielrenner bij de een of andere graaf in het troosteloze Noordfranse Longwy aan de slag te gaan. Het was fietsen voor het geld en ….bijna fluiten naar het geld …!! Een geweldige ervaring waarbij kennis van de taal later uitstekend van pas kwam bij vestiging van mensen uit Franstalige landen als Ivoorkust en Congo etc. Via het beroep van bevolkingscontroleur kwam Jac bij de afdeling bevolking en burgerlijke stand terecht. Eerst in Venlo, daarna in Belfeld om uiteindelijk toch weer in Venlo uit te komen. Een staat om u tegen te zeggen: meer dan 1000 paartjes in de echt verbonden !! om maar niet te spreken over inschrijvingen van geboortes etc.

De gesprekken over het volume van de broodtrommel,  en de rek- en strek oefeningen deed menig collega denken aan Edgar van de tv serie Jiskefet (debiteuren-crediteuren).  Gesprekken over schoenplaatjes, de wielerwedstrijden, de tochten in het verleden (“waat ging ich kapot in het Saarland) en de wedstrijden met grootheden (“ik voelde Fedor komen, hij ging me voorbij, hij pakte een meter en weg was ie”), de Milkrace en de loopstages in Portugal. Maar ook de eigen successen met de Ovis ploeg en de wereldkampioentitels van 2006 en 2010 kwamen veelvuldig aan bod om nog maar niet te spreken over de geweldige prestaties van veelvuldig marathonkampioene en ega Carla Beurskens, die hij tijdens de vele reizen naar Hawai altijd  heeft begeleid.

De fietsforens gaat het rustig aan doen (zo zegt hij) maar…. op de wielerbaan in Baarlo gaat

hij nog graag met de kleppers mee en in het Waalse fietst hij nog elk weekend tussen de junioren zijn wedstrijd en….  dit jaar telt alleen goud en wil Jac zijn wereldtitel van 2010 in het Oostenrijkse Sankt Johann terug winnen. “Dat is het voordeel van ouder worden, ik mag nu starten als “jonkie” in de groep 60-plus” aldus een afgetrainde Jac.

Het zal wennen worden. Geen Jac meer die de deur van het keukentje angstvallig dicht houdt omdat hij zich aan de wasbak aan het “kuisen” is, het beeld van de fietser die elke morgen (’s winters met dubbele verlichting) op racefiets of mtb (als het anders niet te doen is !) via een omweg naar het werk gaat, Maar…ook geen “prullenbak” meer waarin vele moeilijke vragen gedeponeerd kunnen worden. Het zal wennen worden ….!!

Jac valt gelukkig niet in het vaker genoemde “zwarte gat”. “Nee, ik ben niet voor een gat te vangen en…gaten dichtrijden doe ik wekelijks…!!”… en hij vervolgt: “meer dan genoeg te doen, het bos bijhouden, de pup (“onze Luna”) opvoeden, vlinders schilderen en…. natuurlijk fietsen…!!”.

Jac, bedankt en… het ga je goed !!!

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s