Lezen..

“wie tot 10 kan tellen….kan de wereld bellen…!!” . Een mooie slogan waar een kern van waarheid in zit. Een “kern” van waarheid want ik was toch wel met stomheid geslagen toen ik laatst van iemand uit het digitale tijdperk te horen kreeg: “hoe moet dit…???” Tja, een draaischijf is toch wat anders dan druktoetsen !!

Met lezen is het toch een ander verhaal dan tellen. Hutsel de letters van het alfabet bij elkaar  en als men het a-b-c kan wil dit nog niet zeggen dat men kan lezen. Mijn herinneringen aan het leren lezen gaan terug naar de 1e klas, waar elke week een grote wandplaat op het bord hing en ik de spreuk: “zeg Mies zeem jij de ruit voor moe…??” nog steeds op mijn harde schijf heb staan.

De afgelopen 48 jaar heb ik behoorlijk wat lettertjes aan mijn ogen voorbij zien gaan maar…. lezen is meer dan alleen maar naar de lettertjes kijken.

als ik op de golfbaan sta dan zie ik  Jos, Robert of Geert-Jan bij elke hole 5 minuten slim staan kijken en tot slot is het commentaar: “zo, nu heb ik gelezen hoe ik het balletje moet spelen”.       Als ik dan vervolgens hun balletje toch niet in de hole (het putje) zie landen dan denk ik steevast: “zo goed kunnen ze toch nog niet lezen…..!!!”.  Ik heb een hekel aan dat lezen; gewoon naar het balletje lopen en ervoor gaan met als resultaat dat een bal van 2 meter erin kan gaan en…. die bal die 20 centimeter van de hole ligt er ook net zo gemakkelijk niet in kan gaan…..

Ik lees graag en…sommigen zeggen ook nog eens dat ik best goed kan lezen. Ik heb het niet over boeken of tijdschriften maar over het lezen van de luchten. Toen ik lid was van de Brandenburger HausNKBV (berg- en klimsportvereniging) en we een week door de bergen moesten klauteren en over de gletsjer naar het Branderburgerhaus moesten klimmen kregen we van de gids lessen in het “lezen van de luchten” immers…. in de bergen mag men niet verrast worden door een plotse weersomslag en derhalve is het lezen van de lucht van levensbelang.

En over dat goed lezen gesproken, de HRR varen bijna blind op de routes die vaak om de buien heen gaan en als me de veren weer eens in de vot worden gestoken dan voel ik me best in de wolken !  Luchten lezen betekent naar de wolken kijken en….. ook nog eens weten wat de wolken betekenen. Wie kent ze niet, de onweerswolken (inderdaad, onweer op komst !!) of regenwolken (nattigheid op komst). En toch…de een ziet dat er regen uit zal komen en de ander weet dat het mee zal vallen. En wat te denken van de onschuldig klinkende schapenwolken, die in de regel duiden op een weersverslechtering en dan heb ik het nog niet over spreuken als: “ochtendrood, water in de sloot” en de altijd mooi ogende regenboog. 

In het wielerpeloton wordt weleens gesproken over : “naar de andere kant van de wolken gaan” en om eerlijk te zijn, de laatste tijd overkomt het me best vaak dat ik naar de andere kant van de wolken ga…!!! De betekenis..??  John Hillen heeft het recent nog meegemaakt toen hij aan een helder blauwe hemel op Alpe d’huez zelfs zwarte luchten waarnam.

Komend weekend: geen vuiltje aan de lucht; op zaterdag zal  om 13.30 uur vanaf het paparazzipleintje worden gestart voor een 75 km “weerrondje” en op zondag staat om 10.30 uur de regenachtige “vakantierit” op het programma.

En tot slot: ik wens iedereen natuurlijk die roze wolk !!! Die roze wolk lezende betekent maar een ding: mooi weer spelen…!!!

Dit bericht werd geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s