Horn-Scherpenheuvel-Horn

Vanaf de aankondiging tot zaterdagmorgen 9 juni 7.30 uur is er heel wat water door de Maas en regen over het Paparazzipleintje gestroomd. Het was dan ook niet vreemd dat het behoorlijk wat afmeldingen regende. En de reden van afmelding: gewoonweg te ver !! Vrijdag 8 juni komt hier nog eens de afmelding van good-old Jo bij, die het – ook bij deze harde wind – een beetje te gortig vindt om op 70 jarige leeftijd nog eens een dergelijke tocht te ondernemen. Hij geeft aan dat hij dit keer de rit naar Scherpenheuvel met de auto zal maken.

Als om half 8 Arthur vanuit Tegelen op het paparazzipleintje arriveert (dat zijn dus 50 km extra voor Arthur !!!) staat Jo al klaar om toch iedereen te verwelkomen en een goede rit te wensen. Als Dion arriveert staat een vertrek niets meer in de weg en kan om 7.34 uur vertrokken worden. Als ik het gezelschap eens observeer besef ik meteen dat ik weleens de minste van de groep kon zijn en dat voorzichtigheid (lees: geen kopwerk) geboden is. Windkracht 5 tegen en Dion op kop is iets dat garant staat voor 30 “kaa iem haa…..” Om 8.00 uur gaat we in Neeritter al de grens over en kunnen we meteen aanknopen op het knooppuntennetwerk richting het 100 km westelijk gelegen Scherpenheuvel. Via Tongerlo gaat het naar Opitter, waar het netwerk toch meer op de gewone fiets is afgestemd en we een rondje door het dorp maken. Dat het een ommetje was deerde niemand alleen klaagde Dion over een teruglopend gemiddelde….

De mooie route door de bossen zorgde voor alertheid immers door de harde wind lagen her en der takken op de weg. Met de nummers op het stuur moest Jan de groep instrueren en ofschoon men de nummers op tijd toegeroepen kreeg werd er nog wel eens een nummertje door Dion en Arthur gemist. Voor Jan een aangename pauze en voor beide heren een kilometer of 8 extra……… Was Meeuwen-Gruitrode vorig jaar nog een puzzel om doorheen te raken, dit jaar ging het soepeltjes onder Meeuwen-Gruitrode door richting het plaatsje Helchteren. Hier ademt het mijnverleden nog volop. Ook in plaatsen als Zolder, Genk en Zwartberg ziet men de kolenbergen nog als herinnering aan het zwarte goud.

Dat het machtig mooi fietsen is in dit deel van Belgie staat buiten kijf alleen… wellicht dat toch – zoals Jo dit op de kaart had uitgetekend – her en der voor een afkorting moet worden gegaan want de plaats Paal kregen we op een gegeven moment in zicht en… na een kwartier fietsen stonden we weer aan het bord Paal….alweer een mooi ommetje maar… ook nu toch wat extra kilometers.

Langzamerhand (en toch ging het heel snel !!) kwam de afgelegde afstand van 100 km op de teller en het einde was nog steeds niet in zicht. Reden voor Dion om maar te blijven klagen. Toen Jan het geklaag moe was werd stil gehouden bij een muurtje waar Jan zei dat men op dat “klaag” muurtje kon gaan zitten en kon wachten tot op de terugweg al dan niet nog hier langs zou worden gekomen. De weg werd vervolgd en het geklaag was verstomd…

Toen Diest bereikt werd ging het langs het spoor richting Zichem, waar Dion zelfs “wij zijn de mannekes van plezier” begon te zingen. Kent u hem nog die “witte” van Zichem..?? Op de markt in Zichem staat een mooi standbeeld van de witte, die op de schouder zit van zijn Ernest Claes (de schrijver van het boek “De Witte”). Vanuit Zichem gaat het bergop naar Scherpenheuvel en rond de klok van 12 staan we dan bij de basiliek met……115 kilometer op de teller…..!!

In Scherpenheuvel is het natuurlijk even de basiliek bezoeken, dat kaarsje (voor iedereen die dit leest ! en natuurlijk voor die bijzondere intentie) aansteken en daarna dat hapje eten        bij “St. Jozef”. Dat Dion – ondanks het geklaag onderweg – toch nog goede zin had bleek duidelijk toen hij de handen van vele pelgrims op elkaar kreeg toen hij met een kaars in zijn handen deed alsof dit een microfoon was en het Ave Maria begon te zingen. Een talent ! Een pauze die welkom was want een hevige bui zorgde ervoor dat het behoorlijk fris werd.

Om kwart over een was het weer droog en kon – uiteraard nadat de cola automaat geplunderd was – weer terug naar Diest en…. of Dion te hard ging of de rest niet goed had uitgekeken waren er ineens geen bordjes meer en dat betekende toch wel even zoeken. Met de wind in het gat (dat was in elk geval de goede richting !!) ging het naar Herk de stad en toen het bord Lummen te zien was kon de route weer hervat worden. Een andere route dan de heenweg en ook nu kan gesteld worden dat het de moeite waard was. Dat het vet bij Jan van de soep was bleek toen hij op een gegeven moment “lek” riep en daarna nog eens alles extra ophield door eerst een kapot bandje uit zijn tasje te halen.Het kopwerk lag deze dag voor 75% op de schouders van Dion (“het ging best lekker”) en Arthur (“een leuke training voor de 12 preovincientocht – 650 km in 2 !! dagen”) nam ook zeker 20% voor zijn rekening. En …toen het aan tempo 25 over het enige onverharde gedeelte ging kunt u zelf invullen wie toen op kop reed…..(“het vet was van de soep en ik voelde me als een vogeltje voor de kat”).

Via Genk en Niel bij As (met het spoorwegstation Asch) ging het door het bos als een rechte streep naar Maaseik waarbij gezegd moet worden dat de cola en mars, die bij het tankstation in Ehlen genuttigd werden, weer extra krachten wakker maakten want hierna ging het aan tempo 33 – en vanuit Thorn naar Horn zelfs aan tempo 37 !! – terug. Een gemiddelde van 29 stond thuis op de teller en dat de koek behoorlijk op was bij de fotograaf  mag iedereen natuurlijk duidelijk zijn.

Dat Arthur nog 25 km naar Tegelen moest maken is uiteraard bewonderenswaardig maar wat te denken van de “day after” ?? Een gezond mens zou even proberen bij te komen maar voor Dion stond alweer een ritje van 30 km op het programma en  voor Arthur een “bijkomritje” van 100 km………….

 

Dit bericht werd geplaatst in hamburg rabo racers. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s