Belgie: "het manneken" en "de zwarte van Brakel"

Bij het horen van “het manneken” gaat bij menig toerist een belletje rinkelen. Gaat het over manneken pis ?? Inderdaad, het gaat over manneken pis ! Natuurlijk denkt iedereen dan meteen aan zijn bezoek aan Brussel en denkt men aan dit “pissemanneke” (want meer is het niet)   of men heeft het plaatje van een pissende manneke in gedachten en denkt aan Brussel.

Laat me even helder zijn ! Voor een bezoek aan het oudste manneken pis moet men niet naar Brussel maar naar Geraardsbergen !!!! Geraardsbergen: Place to be voor de wielerliefhebber met klinkende namen als de Vesten, de Muur of de Kapelmuur..?? Maar dat er een manneken is…??

zaterdag 14 april gaan de HRR richting Aalst om deel te nemen aan de classic Peter van Peter van Petegem na zijn wielercarrière, bij de start van de Omloop het Nieuwsblad 2009Petegem, beter bekend als  de “Zwarte van Brakel” of  “de Peet”. Volgens Jan Janssen was deze wielrenner “de strafste” van allemaal (een miljoentje per jaar opstrijken voor een (1 !!  koers). Het was een kasseienvreter pur sang met overwinningen in E3 prijs, De Panne, Omloop het volk (2), Ronde van Vlaanderen (2x) en Parijs-Roubaix.

En omdat de dubbel van de oude “Ronde” is opgenomen in het parcours (De Muur en de Bosberg) zal ook de Markt in Geraardsbergen (ook al is het 250 meter om !!) worden opgenomen want daar staat namelijk HET Manneken Pis !! Toen in 1450 een sierlijke leeuw, die dienst deed als fontijnspuiter, door een inval van de Gentenaren werd ontvreemd, werd besloten een “lattoenen mannekin” te bestellen en was het ‘manneken pis” geboren. Het Brussels manneken pis stamt van 160 jaar later !!!

Een hoogtepunt van de Peter van Petegem was derhalve toch wel het bezoek aan dit “manneken pis” en uiteraard hierna ook de klim naar het ander hoogtepunt, de Muur !

Het absolute hoogtepunt was natuurlijk de Peter van Petegem classic. Perfect uitgepijld, veel (te veel !!) kasseistroken, zware en mooie klimmetjes, geen meter vlak, goede verzorging en … niet massaal !!

En of het “koers” was…. “en of !!”  (verslag volgt )De Broederschap verenigt in het verzet.gelukkig dat het broederschap het manneken toch door laat plassen !!! (foto van ludiek protest in verband met het niet opnemen van de Muur in “de Ronde”)

Dit bericht werd geplaatst in hamburg rabo racers. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s