Staan blijven….!!

Staan blijven….!! een commando dat men normaal gesproken bij een politieagent verwacht

maar sinds de reanimatieavond van maandag jl. weet ik dat dit eigenlijk de eerste actie is die men naar een omstander doet want ….. alleen kan men moeilijk iemand redden !! Mijn oproep nu is: blijf even staan !! bij de voorlichting die we gekregen hebben en die ik graag met u wil delen want….. alles is beter dan niets doen !!!

Maandag 30 januari is het druk in jeugdsoos Amicale. John H., Ger S, Dion en ik zijn namens twc postert aanwezig voor de jaarlijkse herhalingscursus reanimatie en gebruik AED.

Dat de EHBO de zaak serieus aanpakt blijkt al meteen, niemand minder dan de voorzitter van de EHBO Herkenbosch gaat ons vandaag weer opnieuw wegwijs maken in de handel en wandel betreffende de

reanimatie. Eerst even de theorie in het kort doornemen  maar daarna meteen praktijk en niet kijken  naar de ander maar zelf doen !! Voor iedereen een oefenpop en “d’r op !!” is het daadkrachtige commando van mevrouw de voorzitter.

De theorie: eens schudden aan de persoon, een omstander erbij betrekken, daarna luisteren, voelen en kijken, dan 112 laten bellen (met kernwoord reanimatie) en de AED laten halen en zelf beginnen met reanimeren: beginnen te pompen (30 x) en beademen (2x) totdat de AED of de ambulance ter plaatse is.

Het is niet duidelijk ?? Inderdaad, ik zou me er iets bij voor kunnen stellen:  een cursus van een uurtje is eigenlijk iedereen aan te bevelen !! Dat het er alleen serieus aan toe ging is

wat teveel gezegd, het ging ook over fietsen en doelen. Zo gaat John H. met zijn Berg team naar “DE BERG” en probeert hij in elk geval 4 keer de “Alpe” te bedwingen. Ook Ger blijft niet achter: hij gaat wellicht ook diezelfde “Alpe” op maar…hij gaat voor meer verschillende bergen. Dion laat zich ook gelden in het gesprek: “ik ga de Peter van Petegem fietsen, met als bergen de Muur en de Bosberg” zei die, hetgeen bij veel aanwezige “niet fietsers” toch wel tot bewonderenswaardige blikken leidde.

Na dit leuk onderonsje met koffie moest nog even flink aangepakt worden: op muziek moest gereanimeerd worden en om dit (30 maal pompen en 2 maal beademen) 12 minuten vol te houden (een tempo van 100  per minuut) omdat de ambulance in de regel deze tijd nodig heeft voordat men ter plaatse is, dat is topsport !!

Na dit gebeuren kregen we nog even les in de stabiele zijligging waarbij het niet altijd meevalt om als proefpersoon te moeten functioneren. Gelukkig mocht Ger S. met een proefpersoon oefenen die niet bij twc postert is want bij het omdraaien botste de man toch wel erg hard met het hoofd op de stenen vloer, hetgeen misschien zelfs blijvend letsel tot gevolg zou kunnen hebben bij de “proefpersoon…”. Het nuchtere commentaar van Ger was: “als ik dit bij een fietser doe dan is dit geen enkel probleem want die fietser heeft toch een helm op…..!!!”

Een leerzame avond waarbij gezegd moet worden dat iedereen hoopt het geleerde niet in de praktijk hoeft te brengen maar….als het dan toch eens moet ….. dan zal het gebeuren ook !! Voor iedereen geldt namelijk: “alles is beter dan nietsdoen !!”.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s