Reanimatiecursus en AED instructie

Met de beelden van de terugreis van het Eifelweekend – waarbij Jos plots van de fiets valt en gereanimeerd moet worden – nog vers op het netvlies, heeft het bestuur van twc postert ook nu daadkracht getoond door een opleidingstraject op te starten. 

Er volgde eerst een belangstellingsregistratie en nadat de termijn voor de belangstellenden verstreken was heb ik me ook maar opgegeven en – voor de eerste keer dit seizoen – met Dion op sleeptouw !! Na diverse oproepen hebben zich uiteindelijk 11 personen opgegeven.

Na opgave kwam al gauw bericht van uitnodiging om op 20 november in jeugdsoos Amicale in Herkenbosch te verschijnen. Gelukkig had niemand hartkloppingen van de spanning en mocht er enige spanning zijn, instructeur Stephan Pfennings zorgde ervoor dat iedereen zich "hart"stikke op zijn/haar gemak voelde.

Niet kijken maar doen !! was het motto. Natuurlijk moest er ook geluisterd worden maar na een uiteenzetting over het hoe te handelen moest er toch met de handjes "gewapperd" cq geduwd worden. IMGP7620
Op een goede wijze werd ons bijgebracht dat alles beter is dan "niets doen" en dat een beginneling zelfs goed kan zijn door meer te doen dan te kijken indien er gereanimeerd moet worden. Ervaringsdeskundige Jos was ook van de partij, nadat hij enkele maanden geleden aan de "verkeerde" kant van de reanimatie-gebeuren kennis had gemaakt. Gezegd moet worden dat alle groepen vertegenwoordigd waren op de cursus; de a-groep (Ralf), de B-groep (Ger, Wil en Dion) en de C-groep (Wim, John, Jan, Jos en echtgenote Maria) en de minder-actieven (Etienne). 

Van belang is dat men 30 maal met beide handen de borst indrukt en daarna 2 maal "bekt". Dit laatste moet met een grote mond gebeuren en men zag tijdens de cursus al meteen wie ervaring had. Sommigen konden gewoon goed bekken maar… dit waren dan ook vooral degenen die altijd al een grote mond hebben !! IMGP7618

Na afloop had iedereen een heel goed gevoel bij de cursus al was het maar om het feit dat men niet hoeft te zeggen: "ik wist niet wat te doen"..!! In de hoop de cursus nooit hoeven toe te passen is het heel goed om jaarlijks een ochtend bijgespijkerd te worden.   

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in twc Posterholt. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s