Tour 2011

Enkele weken geleden was de bekendmaking van het schema van de Ronde van Frankrijk 2011 en altijd is het leuk om te bekijken welke voor mij bekende – en dus door mij gefietste – bergen er in het schema zijn opgenomen. 

Het hoogtepunt ligt dit keer toch in de Alpen. Was het in 2010 nog de Tourmalet die twee keer beklommen werd, komend jaar zal de Galibier met zijn 2645 meter het hoog(s)tepunt moeten worden. Had de Tourmalet dit jaar zijn eeuwfeest en "mocht" het peloton er twee keer overheen, de Galibier viert in 2011 het eeuwfeest en volgens het principe "gelijke monniken, gelijke kappen" mogen de renners dus ook twee keer over deze beestige berg heen. In de aanloop naar de Tour zullen mijn belevenissen op deze berg nog eens de revue passeren. Als de finishlijn bovenop deze berg getrokken is dan komen de renners vanaf de Lautaretzijde en in de 19e rit dan wordt het tweeluik Telegraph Galibier genomen en wordt geeindigd op de bekende "Alpe". 

De Telegraph…een mooie berg om te fietsen. Overigens, ook deze berg viert in 2011 zijn eeuwfeest want vanuit Valloire is het immers terug enkele km's de Telegraph weer op of … de Galibier op !! Zo worden Telegraph en Galibier dan ook altijd in een adem genoemd, ook al kan men na de ene berg al geheel buiten adem zijn…..  De Telegraph is een berg die "loopt", dit in tegenstelling tot de Galibier, die eerst een stuk venijnig is en toch wel erg vals plat heeft en vanaf Plan Lachat  loodrecht omhoog gaat…  Boven aangekomen is het – bij goed weer – echt genieten en daarna kan men al dalende – je hoeft er geen enkele trap voor te doen !! – de volgende col bereiken (Lautaret).

Tot slot gaat het dan verder bergaf maar wel wind tegen naar Bourg d'Oisons, waar de beroemde 21 bochten voor de renners op het menu staan. Ook hierover later meer.

Zekerheden zijn er al te noemen: de aankomsten bergop zullen weer voor tijdsverschillen en kijkplezier zorgen. Valverde zal niet aan de start verschijnen maar ongetwijfeld zal menig renner een gooi naar de gele trui doen. Wie de winnaar wordt van de editie 2011 is nog alleszins zeker maar ik kan u nu reeds verklappen dat twee renners hun zinnen op deze koers gezet hebben. De victorie-foto is reeds gemaakt !!  IMGP7483

IMGP7484

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Sport. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s