Grand Depart

Rotterdam,  donderdag 1 juli 2010  De start van de Tour de France is dit jaar  in Nederland. Janp. was  erbij !

La Grande Boucle, Grand Depart, De Tour…… Enkele woorden en men weet waarhet over gaat, namelijk het grootste wielerfestijn van het jaar. Dat we er klaar voor zijn kan ik niet echt zeggen want "we" zijn nog in de race met het voetbal en het lijkt wel alsof we nog een weekje moeten wachten voordat we ons vol overgave op het fietsen kunnen storten.

Donderdag ging het al in alle vroegte naar Rotterdam voor de toerversie van de Ronde van Frankrijk. Nadat we (Robert en ik) eerder dit jaar de happening in Utrecht meemaakten (Giro) konden we ook bij IMGP6562
de ouverture van de Tour niet verstek laten gaan. Gestart werd bij het Feijenoord stadion en de auto kon dus vlakbij de start – en zonder kosten  – geparkeerd worden. Omdat janp – als ambassadeur voor de Ride of the Roses – nog wat flyers moest uitdelen werd half tien niet gehaald. Eigenlijk had janp misschien alleen flyers moeten uitdelen want ze vonden zo gretig aftrek dat hij al veel te gauw door zijn meegebrachte voorraad heen was. En inderdaad: mensen die meer dan 30 euro willen betalen voor dit toertochtje …. die komen voor 30 euro ook voor dat goede doel – en die mooie rit !!! – naar Venlo !!

De vele pijlen en "levende pijlen" zorgden ervoor dat we al snel uit Rotterdam waren; nadeel was dat het toch wel enige tijd duurde voordat we eindelijk van de fietspaden af waren en er een lekker kon worden doorgefietst. Samen met nog zo'n 10.000 anderen konden we genieten van een aangename temperatuur (zo'n 28 graden) en een verfrissende windje.Via het havengebied (met scheepswerven) kwamen we over de dijken aan het fietsen; lekker kilometers van je af kijken !! Via Zwijndrecht en Dordrecht kwamen we dan eindelijk uit het stedelijk gebied en werd het fietspad al gauw weer dat polderweggetje. ging het aanvankelijk nog gezapig (Dion was er niet bij !!) ; na verloop van tijd begon Robert zich toch een beetje te vervelen en …als de verveling toeslaat dan komt er koers… Robert op kop en achter zich toch wel een lint van meer dan 100 man…!! Het tempo lag goed want niemand die het waagde om wind tegen met een tempo van 36 over te nemen. tussendoor waren er vele waterpunten om de vochtspiegel aan te vullen maar Robert had hier weinig oog voor; alleen bij de grotge pauze werd even halt gehouden, wat bananen gepakt en water bijgevuld. Meer was er eigenlijk ook niet te krijgen en dat IMGP6566
werd toch wel een beetje als nadeel ervaren. Erg correct was het gedrag van de fietsers bij een uitvaarstoet. Niemand die door wilde maar er werd gestopt, de helmen gingen af en nadat de stoet voorbij was ging het pas door. Respect voor een overledene maar…ook respect voor de fieters !!

Een plaats als Goidshaixoord deed ons wegdromen naar het Baskenland maar even later kwamen we weer in gebieen met oerhollandse namen als Hendrik Ido Ambacht (van Hanegem) en Puttershoek (Keesie) etc. etc.  

IMGP6578
Vlak voor Rotterdam ging het nog door een lange tunnel, goed verlicht maar de fietsen kwamen er vol slijk uit en de klim van de tunnel naar boven (de enige klim in het parkoers) is eigenlijk zo zwaar als je hem zelf maakt en….hij was zwaar want er werd goed doorgeknald. Zoals bij elke rit kwamen we ook nu weer de nodige onfortuinlijken tegen (valpartijen en uitputting).

De rit eindigde in het zuiderpark, alwaar in de avond de ploegenvoorstelling zou plaatsvinden. Voor on was het goed geweest. eerst moesten we onze weg nog naar het Feijenoord stadion zoeken en hierna was het even "knoeien" bij Mc Donalds. Commentaar van janp: "verd. hiej hobbe ze nog neet ins mes en verschet….!!"

Het was weer een belevenis en het deed goed dat we erbij waren.

Dit bericht werd geplaatst in Sport. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s