Ambiorix !!

Ambiorix…?? U vraagt u misschien af waar het dan nu weer over gaat…?? Het volgende is het geval: Ambiorix is meegenomen naar Postert !!

Tijdens de zaterdag jl. gehouden Frans Schoubben classic behaalden de fietsers van twc postert de Images3 "Ambiorix" ..!! De vereniging die met de meeste deelnemers naar Tongeren afreisde kreeg – per afstand –  een machtig mooie grote bokaal: de Ambiorix. Omdat "die men van postert" voor dag en dauw met 20 personen naar Tongeren waren afgereisd (4 gingen er voor de 150 km en de overige 16 voor de 100 km) kreeg de 16 personen-groep een mooie bokaal mee om in het cubhuis De Wiee tentoon te stellen.

En ..de tocht… er werd inderdaad ook nog gefietst. Het was een erg mooie tocht die vanuit Tongeren door het land van Herve ging en uiteindelijk ging het via "de route van Robert" (dus de Mnt. St. Pierre ??) en Eben Emael weer naar Tongeren. Memorabel is verder nog dat Huub nog niet de tijd kreeg312_3 voor een sanitaire stop (tja Huub…als men een half uur gepauzeerd heeft en men wil opstappen dan is het ook echt opstappen en dan heeft men zijn tijd toch echt verspeeld…!!). De groep was weg en de achtervolgers Ralph en Huub hebben de groep pas bij de finish weer gezien. Het leek meer een strijd van d’n "Huborix" en d’n "Ralforix" tegen de krijgers van Postert….

Wie was nu eigenlijk die Ambiorix..? Nee, niet de man op de foto hiernaast ofschoon als men de foto’s eens goed bestudeerd er toch wel grote overeenkomsten tussen Ambiorix en nevenstaande "veldheer" bestaat… . Voor degene die iets meer over de echte Ambiorix wil weten die kan het onderstaande verhaal lezen.

Images7 Ambiorix

Koning van de Eburonen

Als enige ‘Oude Belg’ in de lijst van Grote Belgen verdient Ambiorix bijzondere aandacht. Toch valt weinig met absolute zekerheid over hem te vertellen. ‘Feiten’ over zijn leven vinden we bijna uitsluitend in Julius Caesars subjectieve relaas ‘de Bello Gallico’, over de Gallische Oorlog. Daarin komt Ambiorix als koning van de Eburonen in 54 v.C. in opstand tegen de Romeinen, die Gallië bezetten. Op een listige wijze brengt hij – en dus niet Asterix of Obelix !! – de Romeinen hun zwaarste nederlaag toe die ze in Gallië te verduren krijgen. Caesar zint op wraak: hij moordt het hele Eburonenvolk uit en vernielt hun land. Vooral Ambiorix lust hij rauw, maar deze weet als een van de weinigen te ontsnappen. Hij vlucht over de Rijn, richting Germanen. Wat er nadien met hem is gebeurd, is niet bekend.

Zeker is in elk geval dat van deze Belgische Asterix een standbeeld op de markt in Tongeren is neergezet en…dat de grote bokaal ( de Ambiorix)  thans dus in Postert te bewonderen is…!! En de laatste berichten zijn dat er volgend jaar voor 2 bokaals gestreden zal worden………..

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in twc Posterholt. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s