maglia rosa….

Imgp6300_2 Zaterdag 8 mei. In alle vroegte gaan Robert en ik richting Utrecht want vandaag staat de Tourversie Giro Utrecht op het programma. Een toertocht door Utrecht over een afstand van 130 km in een gesloten groep roept bij ons meteen vragen op of dit organisatorisch wel haalbaar is…..

Onderweg geeft de thermometer in de auto zo’n 6 graden aan en na de overvloedige regenval van Imgp6306_2 Imgp6308gisteren houden we het ook nu niet droog. Om half 9 gaan we eens naar de village depart ons startnummer ophalen en het plein voor de Jaarbeurs is al behoorlijk roze gekleurd; de uitgereikte truitjes zijn door de meeste liefhebbers meteen aangetrokken.

Om half tien worden we – samen met nog 7000 anderen – weggeschoten door Michel Stolker (een Utrechter, die in 1956 de 12 etappe in de Giro op zijn naam Imgp6311_2 schreef). Aan de start natuurlijk ook weer vreemde vogels, de zgn. exoten, die met ligfiets, gewone fiets of erg oude fiets Imgp6334_2 begonnen aan hun girorit. De rit voerde ons meteen Utrecht in en de vele verkeersregelaars en politie zorgden ervoor dat we gebruik konden maken van de hele weg en….het hele lint had "groen licht", ook al stond het stoplicht geregeld op rood.

Opletten was geboden; het ene moment ging het aan een tempo van 45 terwijl we op een ander moment Imgp6326 "te poat" stonden. Het peloton werkte als een harmonika waarbij er goed gewaarschuwd werd als het lint weer ineen schoof. Door de miezerriegen waren er geen tientallen, die lek reden maar honderden die men langs de weg dat bandje zag Imgp6314_3 omleggen. Het was een belevenis om een kilometers lang lint voor je te zien en als je omkeek dan zag je ook alleen maar fietsers….. Het leek wel of heel Utrecht was uitgelopen; mensen in de peignoir aan de kant van de weg, op plaatsen stond het publiek rijendik de renners aan te moedigen en de plaatselijke bevolking had de beroemde "tricolore" veelvuldig opgehangen.

via Utrecht ging het naar De Bilt en het leek wel een protestmars, die langs het KNMI ging en de "weermakers" aanspoorden voor beter weer. Helaas werd niets met de protesten gedaan….voor vandaag zou het te koud en te nat blijven. Een happening was het; gigantisch dat de organisatie het Imgp6329_2 verkeer meer dan een half uur – en dat in het hart van Nederland – stil kan leggen. Overigens was het niet echt koers; we konden genieten van mooie plaatsen als Soest, Doorn, Amerongen en Wijk bij Duurstede. Het SP bord voor de komende verkiezingen is hier zeker niet op zijn plaats. Bij een korte sanitaire stop verloren we meteen zo’n slordige 2000 plaatsen maar als we eens aan de kant van de weg keken dan beseften we ook dat we deze verloren plaatsen uiteindelijk toch wel weer goed gemaakt hadden.

Na Soest kregen we ook nog even sight-seeing. Allereerst ging het langs paleis Soestdijk en even Imgp6315 verderop ging het bij Soesterberg over de landings- en startbaan van het vliegveld. Imgp6324_2 Imgp6325_3 Hier was het meteen koers en waande iedereen zich even piloot. Dat er ook "brokkenpiloten" waren bleek uit de verschillende – gelukkig zonder al te veel erg – valpartijtjes. Opletten en concentratie tot het einde bleef geboden. Natuurlijk kreeg ik wat meer ruimte vanwege mijn koerstrui met grote letters "paparazzi" en kon ik ongehinderd toch die fotoshoot maken. De Utrechtse heuvelrug boezemt veel mensen angst in maar het was eigenlijk alleen maar de Amerongse berg die voor een beetje glooiing zorgde; een bultje dat te vergelijken is met de laatste 300 meter van de Camerig……….

Vanuit Amerongen ging het over de dijk naar Wijk bij Duurstede, Culemborg naar Nieuwegein. Na iets meer dan 100 km vielen hier ook gaten in het peloton en kon voor velen de gaskraan open.

Met een gemiddelde van iets meer dan 27 km (zoals de organisatie ook aangegeven had) kwamen we Imgp6320 rond 15.00 uur weer in Utrecht aan. Wat een mooi evenement was het !! Een happening waarbij we eens niet hoefden te kijken naar tegenliggers, stoplichten of verkeersdrempels.  Seingevers, verkeersregelaars en politie slaagden cum laude voor hun examen, te weten de giro etappe voor de professionals, die op zondag van Amsterdam naar Utrecht gaat.

Met een heel goed gevoel – blij dat we erbij waren – ging het hierna met een mooie roze koerstrui weer Imgp6338 richting paparazzipleintje. Toen (ploeg) leider Dion lucht kreeg van de mooie leiderstrui werd deze overigens meteen opgeeist. "Als sponsor van de Raboracers heb ik dat recht…!!" wist hij te vertellen. Tijdens het Rondje Maaseik op zondag liet hij dan ook meteen aan iedereen zien wie de onbetwiste leider is en maakte hij dat wij de "lijders"  werden die dit alles lijdzaam aan moesten zien.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Sport. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s