Maria Lichtmis

Het is 2 februari en de goedgelovigen en schijn- dan wel anderszins wijze heiligen zullen de betekenis van dit feest weten. Het is de herdenking van de “Opdracht van de heer in de tempel” en het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus volgens de Joodse wet moest brengen en het is de laatste feestdag waarvan de datum verbonden is aan die van Kerstmis, hij valt namelijk 40 dagen daarna.
Op deze dag worden traditioneel kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vóór de mis; vandaar de naam lichtmis. Het is tevens de traditie dat er op Maria Lichtmis pannenkoeken gegeten worden. Dit wordt uitgedrukt in het gezegde:Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt haar pannetje warm.
Deze aanhef lijkt een beetje op de reclame op L1 voor het LVK te Thorn ! eerst serieus en dan gelijk erop dat genoeg gewazeld is en dat er maar eens geschreven wordt over wat er echt toe doet !!! Dus, geen pannenkoek vandaag maar ..inderdaad, waar het ECHT om draait: Fietsen dus !! En…Maria Lichtmis heeft wel degelijk iets met fietsen te maken !!!
Spreuken genoeg over deze dag en gisteren hoopte ik al dat het vandaag zou gaan beesten. Waarom ? Bekijk de volgende spreuken maar eens..!!
– Lichtmis helder en klaar, dan komt er veel sneeuw voorwaar… !! alsof we niet al genoeg gehad hebben!!
– Als met lichtmis de zon schijnt op de toren, dan krijgen we sneeuw als nooit tevoren..!!
– Als op lichtmis de zon schijnt door het hout, dan is het nog 6 weken koud…!!
En zo kan ik nog wel een heel blad vullen met spreuken en wijsheden die we eigenlijk allemaal niet willen. Nee, regen, natte sneeuw etc. etc. , kortom, beesten moet het op een dag als vandaag. Zoals ik al eens eerder geschreven heb is een dooi zonder regen of wind niet waard dat ie begint en ja….ook is er een wijs gezegde van lichtmis op deze regenachtige dag:
– Brengt lichtmis wolken en regen mee, is de winter voorbij en komt niet meer !!
En die laatste spreuk houden we erin ! en …we houden ons hieraan vast. Dus:
ZATERDAG 6 FEBRUARI RONDJE MAASEIK LINKSOM Vertrek 13.30 uur PAPARAZZIPLEINTJE…..!!! hoort, zegt het voort !!!!!
Uiteraard gaat zal deze tocht in het teken staan van vetverbranding want na weken van niksdoen hebben we meer dan genoeg vet oppe ribben…..

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Sport. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s