Horn-Banneux-Horn

Paparazzinieuws_230 Het is 29 augustus en in alle vroegte gaat de wekker. Vandaag is het geen uitslaapdag maar het wordt een lange fietsdag. Mijn gedachten gaan even terug naar de Dolomieten marathon van 3 juli 2005; om vier uur opstaan en om half 5 aan de spaghetti..! Probeer het eens op dat tijdstip: "neet aaf te kriege…!!" Gelukkig heet vroeg opstaan op 29 augustus 2009 kwart voor 7 en zit ik om 7 uur voor een heerlijk bordje spaghetti en ja hoor, dit laat zich best doen.

Vandaag staat in het teken van 25 jaar Horn-Banneux-Horn; de eerste maal fietste ik deze "pelgrimage" in 1984…op een gewone fiets…!! route zoeken, de weg vragen, afzien en thuis echt helemaal "de Paparazzinieuws_243 knuip aaf" hebben. In de loop der jaren werd het een evenement waarbij het sportieve karakter steeds meer de boventoon kreeg met als absoluut hoogtepunt de edities begin 90-er jaren waarbij het deelnemersaantal meer dan 10 !!! was en er zelfs een volgwagen meereed. En de laatste jaren is het een vast item op de wielerkalender van de hamburg rabo racers en is het natuurlijk het sportieve karakter maar…wordt het ook steeds meer een "pelgrimage" vanwege afstand, weersomstandigheden en natuurlijk persoonlijk intenties.

Het is precies half acht. De temperatuur geeft 12,9 graden aan en Dion (in korte mouwtjes !!), Jo en Paparazzinieuws_234 Janp gaan op pad. De wind blaast behoorlijk in het nadeel maar…elk nadeel heeft zijn voordeel..!! immers, op de terugweg hebben we de wind dan "in ’t hat". Dion neemt het meeste kopwerk voor zijn rekening en nog voor de klok van 10 hebben we de eerste stop in Mariadorp. Even de benen strekken, even aan de druiven, de rem wat bijstellen, een foto…en op pad. Omdat Dion de stenen uit de weg reed heb ik het fototoestel maar meteen aan hem gegeven, in de veronderstelling dat hij bergop in zijn eigen tempo ruimte en tijd te over zou hebben voor het maken van mooie foto’s.

Na de pauze begint dan het klimwerk richting Batice, Soumagne, Nessonvaux en Banneux. Omdat al heel Paparazzinieuws_235 gauw bleek dat Dion de overgang van het vlakke naar de bergen maar moeilijk kon maken kreeg ik mijn fototoestel al rap weer in mijn handen geduwd. Toch werd er Paparazzinieuws_240 behoorlijk doorgereden. Volgens Jo, die minitueus alle statistieken bijhoudt, werd gereden volgens het snelste schema….!! Toen we om half twaalf in Banneux arriveerden ging de cola en de reubensoep er dan ook als een feestmaal in. Dion transpireerde behoorlijk van de gedane inspanning en was heel blij dat zijn baas dit niet zag en het ontlokte hem de woorden: "dit heb ik bij de bank nog nooit gedaan..!"

Paparazzinieuws_247 Na het eten werd een bezoek gebracht aan de kaarsenstand en het bedevaartsoord. Voor iedereen die op de een of andere manier kracht nodig heeft en voor een paar bijzondere mensen heb ik een kaarsje laten branden. Ik hoop en vertrouw er op dat het iedereen die dit nodig heeft weer de nodige kracht zal geven.

Is de terugweg in de regel via de provinciale weg (het is immers de snelste), ook zijn we wel eens door Luik of via Aubel teruggefietst. Voor deze jubileumtocht had Jo iets bijzonders in petto. Een nog mooiere route !! Dat het veel (meer) klimwerk was deed er niets aan af dat het een mooi stukje Ardennenlandschap was dat we te behapstukken kregen om uiteindelijk via Vise langs het spoor in Moelingen uit te komen. Het was bij Withuis dat Jo een vluchtheuvel al te letterlijk nam en er op- en overheen. Gelukkig zonder al te veel erg kon hij zijn tocht na van de schrik bekomen te zijn meteen vervolgen. Zijn gebed (die behouden thuiskomst) werd in elk geval verhoord.

De laatste 30 km was het vet behoorlijk van de soep. De wind, die behoorlijk aantrok, had zich gedraaid. Om 17.00 uur waren we – moe maar voldaan – weer thuis. Het gemiddelde was met 26,1 km alleszins goed te noemen en de volgende afspraak staat !! In 2010 zal er – als God wil – wederom een Horn-Banneux-Horn plaatsvinden.

Dit bericht werd geplaatst in hamburg rabo racers. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s