Rondje Maasmechelen

De aankondiging loog er niet om: " 8 augustus – rondje Maasmechelen: mooie route..!!". Bij cafe Liebes was het in alle vroegte al een drukte van jewelste omdat zowel de B- als de C-groep om 9 uur op pad zouden gaan. 25 man stonden aan de start en de mensen verdeelden zich keurig (13 man gingen met Maan mee en 12 man met Wil Bruinsma, die vandaag een verrassingstocht voor de B-groep had uitgezet). Nou ja…Wil was eigenlijk best verrast met deze verrassingstocht !! Het was dan ook Huub die dit alles niet kon aanzien en het voortouw nam om de rest van de groep te verrassen met een tocht door Midden-Limburg.

Op weg naar Maasmechelen !! Na 5 km hoorde ik Jan Wassen al vragen wat er nu zo bijzonder aan deze route is. Gelukkig dat Maan dit niet hoorde anders had ie zeker te horen gekregen: "doe zeiverlap….!!!" Maar, dit moet ook gezegd worden, toen we na 80 km nog op het Belgische aan het fietsen waren was Jan inmiddels -bijna- lyrisch over deze mooie tocht.

De tocht voerde ons via Echt en Gebrook naar Detere en via Born naar Holtum en Graetheide. In Berg aan de Maas ging het rechtuit naar Stein en daar kwamen we toch wel op verrassend mooie plekjes. Het ging er zelfs op en af en ineens zaten we op de brug over de Maas en kwamen we in de gemeente Maasmechelen. Maan voerde ons langs de tank in de deelgemeente Kotem en als een volleerd gids gaf hij aan dat het een amerikaanse tank was die tijdens de 2e WO de linies moest verdedigen. Aan de overzijde van de Maas zagen we de kerk van Elsloo en even later het gehucht Kleine Meers. Met de fiets op de nek zou je er zo naartoe kunnen gaan want de Maas staat hier bijna droog. Op een gegeven moment sprong iedereen zomaar van de fiets maar het was Piet Sevriens die rustig bleef en alles eens bekeek en ja…hij zag dat het goed was…!! Twc2009c_003 Wim wilde zelfs al even op pad zonder fiets…gelukkig kwam hij er snel genoeg achter dat het te voet toch een paar bruggen te ver zou zijn. Vlak voor Maasmechelen ging het over het jaagpad langs het kanaal. Echt jagen konden we er overigens niet, daarvoor was het iets te druk !! Als het niet de fietsers waren, waarvoor we moesten opletten, dan was het wel voor de eenden, die zich niet zomaar door die van postert opzij lieten zetten. We zagen nu allemaal dat het goed was op de fiets want bij Maasmechelen village was het een drukte van jewelste, getuige het immense wagenpark. Nee, dan toch liever op zaterdagmorgen fietsen..!! Daarna ging het naar Neeroeteren. Buitenom en binnendoor en na de eenden bij het kanaal moesten we nu in de remmen voor een ree dat plots uit de mais kwam. Gelukkig maar dat het tempo pianissimo was. Toen we de weg Maaseik – Weert overstaken kon menigeen zich weer een beetje orienteren. Twc2009c_011 Daarna ging het richting Geistingen waar het hele postert peleton weer in de remmen – nee, zelfs van de fiets !! – moest. De koeien hadden voorrang…!! waarmee eigenlijk al aangegeven is dat het vandaag over erg stille binnenwegen ging en dat het niet alleen de flora maar ook de fauna was die deze ronde tot een uniek gebeuren maakte.  Vanuit Thorn ging het door het Hagebrook naar Wessem om via Maasbracht uiteindelijk – ja…het was vandaag allemaal wat langer en volgens anderen ook sjoaner (maar dat is een zijnsoordeel) – samen met de B-groep bij Smeets op het terras te belanden. Iedereen had een voldaan gevoel, er werd gesproken over het keurig en op tijd kop overnemen (Piet S. zei nog: "det kins ze good aan die jong men aoverlaote.."), de mooie natuur, een enquete over routes en verder natuurlijk over "koetjes" en kalfjes (in Geistingen). De teller gaf meer dan 100 km aan…een mooie training voor de rit naar de vallei van God.    

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in twc Posterholt. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s