Gelre-Gulick route

5 augustus 2009.

Vandaag staat voor de C-groep de Gelre-Gulick route op het programma. De B-groep start vandaag ook om 9.00 uur alleen geeft het boekje niet aan waar de reis naartoe gaat. Omdat ik toch wel benieuwd ben naar de “oude” Gelre-Gulick route besluit ik me bij de C-groep aan te sluiten. Tijdens een van mijn eerste fietstochtjes (en dat zal ongeveer 30 jaar geleden zijn) kwam men de bordjes langs de kant van de weg tegen. De route heb ik nooit gefietst en dus is het wel aardig om de route – nu de bordjes er helaas niet meer zijn – te fietsen. Overigens, zou ik hebben besloten om me bij de B-groep aan te sluiten dan zou zowel  de B-groep als ook de C-groep met 11 man geweest zijn. Nu is het aantal deelnemers 12 voor de C-groep en 10 voor de B-groep, net zo fijn om lekker met tweetallen naast elkaar te fietsen !!

Natuurlijk wekte de aankondiging mijn belangstelling. Ik heb zelfs even in de historie gekeken en zag dat het graafschap Gulick van de plaats Julich (BRD) stamt en dat het veel raakvlakken met het middenlimburgse heeft. Het graafschap Gelre heeft het meest van doen met de provincie Gelderland maar een van de 3 hoofdplaatsen was het de zuidelijk gelegen plaats Wassenberg. En verder heb ik het al fietsend maar op me af laten komen…..

Aan de start bleek dat de man die het meeste raakvlak met “Gelre” heeft, onze Maan dus, vandaag niet aanwezig is. Mij kwam ter ore dat hij een beetje last had van de “Maerumse” griep. Wim en Jos voerden de groep via Putbroek en Mariahoop naar Koningsbosch en daarna ging het over de zelfkantweg naar het zuiden. Een rondje waarbij veel over het fietspad gereden werd want inderdaad, de vroegere Gelre Gulick route was namelijk ook een autoroute. De fietspaden waren goed alleen moet hier en daar toch weer eens gemaaid en gesnoeid worden door de kantonniers. In de buurt van Munstergeleen voerde Wim ons langs het bijna “toscaanse” landschap hetgeen hem, als routeman, weer veel lof opleverde. Ook Rinze was op tijd op kop te vinden want hij had goede herinneringen aan deze route; de medaille van de Gelre Gulick tocht (van medio 1975…??)  heeft namelijk nog steeds een prominente plaats in diens woonkamer. In Sittard gingen we nog voorbij aan de tijdelijke residentie van Wim Schoemakers. Ja Wim, “Geld spielt keine rolle” in dat Orbis-theater. Ik heb zelfs begrepen dat alle kamers zeezicht hebben. Tja, als A-rijder kun je je zoiets natuurlijk goed permitteren..!! Toen Jos (onze psycho) op kop kwam ging hij na 20 meter kopwerk al de verkeerde kant op; een staaltje van psychologische oorlogsvoering…??? En ja….eenmaal echt op kop ging hij diep in de beugel waardoor het hele peleton toch nog vol in de wind kwam. Het zal wel met zijn “psyche” te maken hebben…dit “loog” er in elk geval niet om !

Via Einighausen ging het naar Berg aan de Maas en vandaar uit noordelijk naar Obbicht en Grevenbicht om via Echt en Berkelaar over Mofert bij cafe Smeets neer te ploffen en te genieten van die heerlijke kop koffie en natuurlijk nog even na te praten over van deze mooie “historische” tocht.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in twc Posterholt. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s