Vlaan'drens mooiste….geweldig !!!

Vlaandrens Mooiste 2009; passie, drama en heroiek. (van onze verslaggever terplaatse)

Het is zaterdag 4 april 6.30 uur en de HRR (aangevuld met Ralf en Mark van de rabobank…foei, zonder Rabotenue !! en gastrenner Huub van Eck) gaan richting Ninove om te starten voor hun Ronde van Vlaanderen.  Vlaanderen, waar wielrennen met een hoofdletter geschreven wordt, het mekka van wielerverering, de “Hoogmis” waarbij de vergelijking met de elfstedentocht goed te rechtvaardigen is; het is gekte pur sang, beleving, kortom, twee dagen “de”feestdag voor onze zuiderburen. De Ronde gaat altijd door, zelfs in de 2e wereldoorlog werd de ronde gefietst.

Het is 8.45 uur, bewolkt en 10 graden. De Raboracers – in nieuw tenue !! – staan in de korte broek met goed ingesmeerde gesoigneerde beentjes, samen met nog meer dan 19.000 !!! andere wielertoeristen aan de start voor “hun” ronde. Tussen de deelnemers mensen op retrofietsen die bij elke helling het wiel even moeten omsteken, mensen op damesfietsen, gewone fietsen etc. etc. Het gaat hier immers om de beleving. Het is inmiddels alweer de 4e keer dat de HRR erbij zijn. Ja, hier klopt het hart van de wielerliefhebber en…ik kan het iedereen aanraden.

Het is druk, geen wonder, want iedereen probeert zich een weg te banen over de macadamwegen richting Oudenaarde, het centrum van de Vlaamse ardennen, daar waar ook het Rondemuseum gevestigd is.

Na 20 km worden we opgeschrikt door een val. Het is Huub die het slachtoffer is van een abrupte beweging van een voorganger en een heuse salto maakt en in een greppel belandt. Gelukkig kan hij zijn weg vervolgen. (waarschijnlijk een breuk in zijn middenhandsbeentje ??) Huub is erg blij dat zijn zonnebril geen duikbril werd; omdat het de afgelopen dagen droog is geweest stond er gelukkig geen water in de greppel. De kasseistrook van Mater is er typisch een voor de bidonverzamelaars, her en der liggen de dranktuiten aan de kant van de zeer slecht liggende kasseien. De stoempers gaan er overheen alsof het een glad wegdek is; fantastisch om te zien !! Verder zijn er richting de Oude Kwaremont een aantal nieuwe stroken in het parcours die het alleen maar mooier maken, de drukke weg van Oudenaarde naar de Kwaremont wordt hierdoor gelukkig gemeden.Ronde_van_vlaanderen_2008_006

Als de naam Kwaremont klinkt weet men dat de bergzone eraan komt en dat al die 19.502 deelnemers over deze hoobels moeten, hetgeen aardig wat “verdoemes !” van de fietsers oplevert. De braggelaers vallen als lucifers om en een heel peleton komt te voet te staan. Ook Robert (dedjuu, verdoeme !!) is behoorlijk aan het vloeken want het streven om elke heuvel op te fietsen wordt in de kiem gesmoord omdat er eenvoudigweg fietsend geen doorkomen aan is. Bij de 2e pauzeplaats heeft men ook niet op een dergelijk aantal deelnemers geteld, het is lang wachten bij de brandweerkazerne voordat men aan de drank is en na een half uur kunnen de HRR hun weg weer vervolgen, op naar de Muur en de Bosberg ! In Geraadsbergen slaat het noodlot opnieuw voor onze renners toe. Het is Robert, die in de bocht naar links zijn versnelling niet goed heeft liggen (nog niet voldoende parcourskennis ??????) en een smak maakt. Meteen gaat er iemand over hem heen. Het is Dion, die Robert uit zijn benarde positie (hij zit nog vast in het pedaal) moet bevrijden. Gelukkig dat de valpartij "zonder al te veel erg" is. De Muur is weer een heuvel voor de “wandelclub” want ook hier zitten de HRR midden tussen vele en vele braggelaers. Na de Muur kan er gelukkig wel weer behoorlijk aan de boom worden geschud en gaat het hard richting de Bosberg. Daarna gaa thet in rotvaart "met de wind in het gat" via Denderwindeke (wat een mooie naam!) naar Meerbeke. Ronde_van_vlaanderen_142006_020 Ronde_van_vlaanderen_142006_022 Na 8 uur koers zit het er weer op en ondanks de drukte was het weer een geweldig evenement waar de HRR volgend jaar zeker weer bij zullen zijn ! De uitgereikte bokaal zal zeker weer een prominente plaats krijgen in de huiskamer of prijzenkast en wie weet, bij sommigen zal hij wellicht nog eens ooit in de tuin belanden !!!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in hamburg rabo racers. Bookmark de permalink .

Een reactie op Vlaan'drens mooiste….geweldig !!!

  1. jos zegt:

    Jan een mooi verslag gemaakt, en Hub blijft maar lachen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s