plaatjes (vervolg)

U moet weten dat het paparazzipleintje vroeger het episch centrum van  het Horner zakenleven was. Met een kapper, een bloemist, slagerij, fietsenmaker, kolenboer, slagerij, eiermijn, postkantoor, bakker, transportondernemer en schoenmaker annex snoepwinkel mocht het winkelaanbod er zijn. Ook de jaarlijkse kermis was…inderdaad, op het paparazzipleintje. Maar genoeg afgedwaald, dit verhaal is het vervolg op mijn plaatjesverhaal. De Albert Heijn plaatjes-manie is voorbij en voor degene die de verzameling niet compleet heeft bestaat de mogelijkheid om ze te bestellen.

In 1965/1966 ging ik vaker naar Frans van Chris van Chris, kortweg de SchoeChris genoemd. Soms voor schoenen te laten lappen of om sigaretten voor mijn vader te halen (Old Mac) en soms mocht ik me ook wat snoep meenemen. Natuurlijk graag een kauwgom (bazooka) want je kon er lekker lang van genieten maar op een dag had Frans iets nieuws, kauwgom met wielerplaatjes !!!

Al gauw was duidelijk dat het niet om de kauwgum te doen was. Kauwgum..?? Het was een plat reepje dat, als het in de mond was, meteen korrelig werd en waarop weinig te kauwen viel. Natuurlijk werd het reepje toch altijd in de mond geduwd maar in no-time ook weer meteen uitgetuft. Het ging om de plaatjes !!! Het waren plaatjes van 9 x 15 cm van het merk Velo met een afbeelding van een wielrenner met rechtsboven in het plaatjes de landenvlag. Op de achterkant van het plaatje stond de wat de renner allemaal gepresteerd had.

Omdat deze plaatjesmanie uit Belgie kwam was het dus ook niet vreemd dat de meeste renners uit Belgie kwamen. Bekende namen uit die tijd uit het Belgische kamp waren o.a. Ward Sels, Rik van Looy, Herman van Springel, Bernard van de Kerckhove, Gilbert de Smet (I en II), Gustaaf de Smet, Armand de Smet, George Pintjens en Eddy Merckx (toen uitkomend voor Peugeot !); uit het Franse kamp had je renners als Jean Graczyck, Jean Stablinski, Poulidor en Jac Anquatil; het Italiaanse kamp bestond uit Franco Bitossi, Dino Zandegu en Felice Gimondi en Spanje was o.a vertegenwoordigd door Antonio Gomez del Moral. Daarnaast waren er enkele plaatjes met Engelse renners (Hoban en Simpson als wereldkampioen), Deense plaatjes (Palle Lykke die Deens kampioen was), de Duitsers Rolf Woflhohl en Rudi Altig en natuurlijk Nederlanders. De Nederlandse inbreng bestond uit renners als Arie den Hartog en Jan Janssen, die beiden voor een buitenlandse ploeg uitkwamen (Ford en Bic). Daarnaast was er ook een Nederlandse ploeg (Televizier) met renners als Huib Zilverberg, Jos van der Vleuten , Jo de Roo en Leo van Dongen. Oh ja, Peter Post mag natuurlijk ook niet ontbreken ! Andere ploegen die indruk maakten – anders zou ik het niet onthouden hebben – waren Kas Kaskol, Salvarani, Smiths, Wiels de Groene Leeuw (met Benoni Beheyt, de renner die eigenlijk nooit wereldkampioen had mogen worden), Solo Superia en Mercier Hutchinson. Plaatjes verzamelen…zelfs na ruim 40 jaar is er iets van blijven hangen. Misschien dat ik de plaatjesverzamelaars van nu over 40 jaar nog eens spreek !!

Dit bericht werd geplaatst in Sport. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s